Zerto ile Felaketten Kurtarma
1

Sanallaştırma günümüz bilgi teknolojileri dünyasının olmazsa olmazı. Kullandığımız sunuculardan firewall’lara , kişisel bilgisayarlardan switch’lere kadar hayatımıza giren bu platform bizler için her ne kadar önemliyse, bu platformu korumak da bir o kadar önemli. Olası felaket senaryosundan en kısa ve en zararsız şekilde kurtulmak herkesin isteyeceği bir konudur. Bu hususta karşımıza onlarca replikasyon aracı çıkıyor. Hemen hepsinin yaptığı iş benzer olsa bile majör farklılıkları ön plana çıkarıyor. Bugün bu araçlardan Zerto‘yu inceleyip kurulumunu yapacağız. Ardından felaket senaryosunda ne kadar hızlı ve hasarsız dönebildiğini göstermeye çalışacağım.

Kurulumdan önce belirtmeliyim ki Zerto birçok platformda çalışabiliyor. Bunlar Vmware, Hyper-V, AWS,  Vmware – Vmware replikasyonu yapabileceğiniz gibi Vmware – Hyper-V gibi farklı platformlar arasında da çalışabiliyor. Bugünkü senaryomuzda biz 2 adet Vmware platformu üzerinde kurulum yapacağız.

Zerto kurulumunda eğer 2 Vmware platformunda kurulum yapacaksanız her iki tarafta da vCenter kullanmanız gerekir. Direkt vCenter ile iletişim kurar.

Resim-1

Web sitesinden indirdiğimiz kurulum dosyasından Vmware versiyonunu kuraya başlıyoruz. İlk ekranda bizden sunucunun da bulunduğu lokasyondaki vCenter bilgilerini istiyor.

Resim-2

Kurulum adımları Resim-3 ve Resim-4 deki gibi devam edecek ve sonrasında tamamlanacak.

Resim-3

Resim-4

Kurulum tamamlandıktan sonra zerto dökümanlarında yeniden başlatma ihtiyacı duyulmasa da yeniden başlatmanızı öneririm. Alışılagelmiş yazılımların aksine zerto ilk kurulumda default kullanıcı adı ve şifre ile çalışmıyor. Bunun yerine başlangıçta girdiğimiz vcenter bilgileri ile giriş sağlıyoruz ve aşağıdaki ekran bizi karşılıyor.

Resim-5

Resim-6

Konfigürasyon tarafında 3 adımda replikasyonu tamamlayacağız. Bunlardan ilki site oluşturmak. Ana ekrandaki sites tabına geliyorum ve karşıdaki lokasyonun vcenter ip adresini giriyorum.

Aynı şekilde diğer lokasyondaki zerto’ya da merkezdeki zertonun ip adresini girip “pair” butonuna basıyorum. Burada dikkat etmeniz gereken konu şu ki; Zerto 9081 portunu kullanıyor. Güvenlik duvarınızda bu porta yetki vermeniz gerekir.

Resim-7

Site ekledikten sonra ikinci adıma geçebiliriz. Setup > New Vra diyoruz ve Zerto’nun agent deploy edeceği hoşta ait bilgileri ve bu agentlara ait ip adreslerini giriyoruz. Ok dediğimizde bizi aşağıdaki gibi ekran karşılamalı. Aksi takdirde vra tarafında sorun olursa replikasyon çalışmaz

Resim-8

Her iki zerto sunucumda da vra oluşturduktan sonra vcenter tarafını kontrol ediyorum. Zerto agentlerının geldiğinden emin olduktan sonra üçüncü ve son adımıma geçiyorum.

Resim-9

Son adımımız Vpg oluşturmak. Bunun için ana menüden VPGs sekmesine tıklıyorum ve New VPG diyoruz. Vpg ismini belirledikten sonra zerto sunucusunun bağlı olduğu vcenter altındaki sunucular listeleniyor. Ben test amaçlı veeam isimli sunucumu replike eedeceğim. Sunucuyu seçip devam ediyorum.

Resim-10

Sunucunun hangi site’a , o site altındaki hangi host’a, o host altındaki hangi datastore’a replike edileceği bilgilerini giriyorum.

Resim-11

Bu ekranda bize failover ve failover test networkşerimizi belirtmemizi istiyor. Eğer trafikleri başka bir networkten yapacaksanız bunları değiştirmelisiniz. Ben default bırakıyorum vpg kurulumunu sonlandırıyorum.

Resim-12

İşlemimiz bu kadar. Zerto tarafındaki tüm ayarlarımız tamamlandı. Bundan sonraki aşamamız test yada canlı şekilde replikasyon yapmak. Bunun için dashboard’un en altındaki sites tarafındaki anahtarı failover’a çekip tek tıkla testimizi yapabiliriz. Veeam isimli sanal makinamızın çok kısa sürede ikincil hostumuza geçtiğini göreceğiz.

Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGsReplikasyon, Replication, Zerto, zerto nedir, zerto nasıl kurulur, zerto ne işe yarar, zerto ile replikasyon, Zerto kurulum, How to use Zerto, Zerto on vmware, Failover,zerto ile felaketten kurtarma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1991 İstanbul doğumlu olan Barış Candan, İstanbul üniversitesinde eğitimini tamamladı. Şuan meslek hayatına özel bir firmada takım lideri olarak devam etmektedir. Microsoft System Center Ürün Ailesi, Hyper-V, Exchange Server, Vmware, Veeam, Symantec ürünleri, Windows Server ve Bulut çözümlerinde hemen her konuda kurulum ve konfigürasyon haricinde teknik destek sağlamaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 05/02/2019

    Eline sağlık Barış çok faydalı bir makale olmuş..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir