Windows Server 2016 Additional Domain Controller Kaldırma
0

Bu yazimizdada Windows Server 2016 üzerinde Additional Domain Controller yapılandırılmasının kaldırılmasını anlatıyor olacağız. Windows Server 2008 R2 ve önceki Windows Server işletim sistemleri üzerinde Active Diretory Domain Services (ADDS) kurulumu ve yapılandırılması yaparken dcpromo komutunu kullanıyorduk. Yine Windows Server 2008 R2 ve önceki Windows Server işletim sistemleri üzerinde Active Directory Domain Services (ADDS) kaldırma işlemi yaparken dcpromo ve dcpromo/force komutları yardimıyla yapıyordur. Ancak Windows Server 2012 ile birlikte Active Directory Domain Services (ADDS) rolünün kurulumu ve yapılandırması Server Manager üzerinden yapılmaktaydı. Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2  ile birlikte Active Directory Domain Services ( ADDS ) rolünün kaldırılması yine Server Manager üzerinden yapılmaktadır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W16PDC isminde Network Kartı IP Adresi 192.168.2.200/24  olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortami kurularak ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir.

İkinci sunucum W16ADC isminde Network Kartı IP Adresi 192.168.2.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller ortamda yapılandırılmış durumdadir.

Biz ortamımızda bulunan W16ADC üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağız.

Active Directory Users and Computers konsolunu açıyoruz. Domain Controllers Organize Unit (OU) altında Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağımız W16ADC isimli sunucumu görüyoruz.


Resim-1

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Remove Roles and Features ile Roles ( Rol ) ve Feauteres ( Özellik ) kaldirma sihirbazını açabiliriz.


Resim-2

Before you begin bilgi ekrani geliyor karşımıza sunucumuz üzerine herhangi bir Roles ( Rol ) ya da Feautures ( Özellik ) kurulumu yaparak yapılandırmayacağımız ekrandır. Bu defa sunucumuz üzerinde daha önceden yapılandırmış olduğumuz Active Directory Domain Services yapılandırmasını kaldıracağımız için Start the Remove Roles and Features Wizard tıklayarak Remove Roles and Features Wizard çalışmasini sağlıyoruz.


Resim-3

Remove Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kaldırma işlemine devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-4

Select destination server ekraninda Active Directory Domain Services yapılandırmasını hangi sunucu üzerinde kaldiracaksak o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W16ADC üzerinde Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağımız için bu sunucumu seçiyoruz ve Next diyerek kaldırma işlemine devam ediyoruz.


Resim-5

Remove server roles ekraninda Active Directory Domain Services rolü üzerindeki Domain Controller yapılandırmasini kaldıracağımız için Active Directory Domain Services rolünü işaretliyoruz.


Resim-6

Active Directory Domain Services rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools özelliklerinin yapılandırılmasinin kaldirilmasi gerektiğini belirtiyor bizlere kaldirma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek  Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools bu özelliklerinde yapılandırmalarini kaldirilmasini sağlıyoruz.


Resim-7

Validation Results ekrani geliyor karşımıza öncelikle olarak sunucumuz üzerindeki Domain Controller yapılandırmasını Demote etmemiz yani Domain Controller yapılandırmasını kaldırmamız gerekiyor. Demote this domain controller sekmesine tıklayarak sunucumuz üzerindeki Domain Controller yapılandırmasını kaldırmayı başlatıyoruz.


Resim-8

Credentials ekraninda sunucumuz üzerindeki Domain Controller yapılandırmasini hangi yetkili user (Kulanıcı) ile kaldıracağımızı belirliyoruz.

Last Domain Controller: Eğer bu sunucu ortamimizda Primary Domain Controller olarak görev yapıyor olsaydi. Yani ortamda sadece bu sunucu Domain Controller olarak görev yapsaydi ve Active Directory rolleri bu sunucu üzerinde olsaydi bu seçenekte gelecekti karşımıza ve bu seçeneği seçerek ilerleyecektik.

Force the Removal of this domain controller: Windows Server 2008 R2 Active Directory Domain Controller üzerinde kullanmış olduğumuz dcpromo /force komutu ile ayni işlemi yapmaktadir. Force the Removal of this domain controller seçeneği Windows Server 2008 R2 Active Directory Domain Controller üzerinde kaldırma işleminde olduğu gibi , ortamdan kaldırmak istediğimiz Domain Controller çeşitli nedenlerden dolayı , Primary Domain Controller  ya da diğer Domain Controller ulaşamadığı durumlarda kullanmış olduğumuz seçenektir.

Credentials ekraninda gelen seçeneklerde herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-9

Warnings ekraninda sunucumuz üzerinde Domain Name System ( DNS ) Server ve Global Catalog olarak görev yaptığı bilgisini görüyoruz.


Resim-10

Warnings ekraninda Proceed with removal seçeneğini işaretliyoruz ve kaldirma işlemine Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-11

New Administrator Password ekraninda sunucumuz üzerinde Domain Controller yapılandırmasini kaldırdıktan sonra sunucumuz üzerinde kullanacağımız Local Administrator için bir Password belirliyoruz.


Resim-12

New Administrator Password ekraninda Local Administrator için bir password belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-13

Review Options ekraninda daha önceki adimlarda Domain Controller yapılandırmasini kaldırmak için yapmiş olduğumuz işlemlerle ilgili bilgileri görmekteyiz. Demote diyerek sunucumuz üzerindeki Domain Controller yapılandırmasini kaldırmak için Demote tıklayarak işlemi başlatiyoruz.

Resim-14

Demotion ekraninda W16ADC üzerindeki Domain Controller yapılandırmasının kaldırma işleminin başladığını görüyoruz.

Resim-15

W16ADC üzerindeki Domain Controller yapılandırmasının kaldırma işlemi tamamlanıyor. Sunucumuzun restart olacaktır.

Resim-16

Sunucumuz restart olduktan sonra Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda sunucumuzun Active Directory Domain Services roles ( Rolü ) kurulu olduğunu ancak yapılandırmadığıyla ilgili Promote this server to a domain controller uyarısını görüyoruz.

Resim-17

Sunucumuz üzerindeki Domain Controller yapılandırmasını kaldırdıktan sonra şimdi Active Directory Domain Services ve DNS Server Roles (Rol) kaldırabiliriz.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Remove Roles and Features ile Roles ( Rol ) ve Feauteres ( Özellik ) kaldırma sihirbazını açabiliriz.

Resim-18

Before you begin bilgi ekrani geliyor karşımıza sunucumuz üzerine herhangi bir Roles ( Rol ) ya da Feautures ( Özellik ) kurulumu yaparak yapılandırmayacağımız ekrandır. Bu defa sunucumuz üzerinde daha önceden yapılandırmış olduğumuz Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için Start the Remove Roles and Features Wizard tıklayarak Remove Roles and Features Wizard çalışmasini sağlıyoruz.

Resim-19

Remove Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldırma işlemine devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-20

Select destination server ekraninda Active Directory Domain Services yapılandırmasını hangi sunucu üzerinde kaldiracaksak o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben W16ADC üzerinde Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için bu sunucumu seçiyoruz ve Next diyerek kaldırma işlemine devam ediyoruz.

Resim-21

Remove server roles ekraninda Active Directory Domain Services rolü üzerindeki Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için Active Directory Domain Services rolünü işaretliyoruz.

Resim-22

Active Directory Domain Services rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools özelliklerinin yapılandırılmasinin kaldirilmasi gerektiğini belirtiyor bizlere kaldirma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek  Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools bu özelliklerinde yapılandırmalarini kaldirilmasini sağlıyoruz.

Resim-23

DNS Server rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza DNS Server rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Remote Administration Tools ve onunda altında bulunan Role Administration Tools altında bulunan DNS Server Tools özelliklerinin yapılandırılmasının kaldırılması gerektiğini belirtiyor bizlere kaldirma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek bu özelliğinde yapılandırmalarini kaldirilmasini sağlıyoruz.

Resim-24

Remove server roles ekranında Active Directory Domain Services ve DNS Server Roles ( Rol ) kaldırmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-25

Remove features ekranında herhangi bir Features ( Özellik ) seçmeden Next diyerek devam ediyoruz. Çünkü Remove server rolues ekranında Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırmak için seçtiğimizde kurulu olan Features ( Özellik ) kaldırmak için seçmiştik.

Resim-26

Confirm removal selections ekranında sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılacağınızı görüyoruz.

Resim-27

Confirm removal selections ekranında sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırıldıktan sonra restart olmasi için Restart the destination server automatically if required seçeneğini seçerek kaldırma işleminden sonra sunucumuzun restart olmasi için Yes diyoruz.

Resim-28

Confirm removal selections ekranında sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılması için Remove diyoruz.

Resim-29

Removal progress ekranında sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılmaya başladığını görüyoruz.

Resim-30

Resim-31

Removal progress ekranında sunucumuz restart olduktan sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırıldığını görüyoruz. Close diyerek Remove Roles and Features Wizard ekranını kapatıyoruz..

Resim-32

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranında sunucumuz üzerinde Active Directory Domain Services ve DNS Server  Roles ( Rolü ) kurulu olmadığını görüyoruz.

Resim-33

Ortamdaki Primary Domain Controller üzerinde Active Directory Users and Computers konsolunu açıyoruz. Domain Controllers Organize Unit ( OU ) altinda W16ADC isimli sunucumun olmadiğini görüyoruz.

Resim-34

Active Directory Users and Computers konsolunda Computers Organize Unit ( OU ) altında W16ADC isimli sunucumuzu geldiğiniz görüyoruz

Resim-34

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Windows Server 2016 Üzerinde Additional Domain Controller Kaldırma,windows server 2016 üzerinde additional domain controller kaldırma,Windows Server 2016 Additional Domain Controller Kaldırma,windows server 2016 additional domain controller kaldırma,Windows Server 2016 Additional Domain Controller Yapılandırması Kaldırma,windows server 2016 additional domain controller yapılandırması kaldırma,Additional Domain Controller Kaldırma,additional domain controller kaldırma,Additional Domain Controller Yapılandırması Kaldırma,additional domain controller yapılandırması kaldırma,Windows Server 2016 Üzerinde ADC Kaldırma,windows server 2016 üzerinde adc kaldırma,Windows Server 2016 ADC Kaldırma,windows server 2016 adc kaldırma,Windows Server 2016 ADC Yapılandırması Kaldırma,windows server 2016 adc yapılandırması kaldırma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir