Windows 8 hayatımıza iyiden iyiye girmeye başladı. Resmi lansmana 3 gün kalmışken çeşitli kullanım senaryoları ve bu senaryolardan doğan sorular da hızla artıyor. Bu sorulardan biri modern arayüzde çalışan windows 8 uygulamalarının ağ erişimi sırasında proxy yapılandırmasına ihtiyaç duyulduğu durumlarda bu konfigürasyonun nereden yapılacağı idi. Internet Explorer dışında diğer windows 8 uygulamalarının proxy tanımlanabilecek bir alanı yer almıyor, bununla birlikte IE 10 üzerinde yapılan proxy ayarları ise ağ erişimine ihtiyaç duyan diğer uygulamalar tarafından kullanılmıyor.
Resim-1
Söz konusu ayarlar GUI üzerinden yapılamıyor. Eğer windows server 2012 domain controllerlarınız varsa veya Windows Server 2012 / Windows 8 yönetimi için GPO altyapınızı düzenlediyseniz GPO aracılığıyla, aksi takdirde cihazlar üzerinde “gpedit.msc” aracılığıyla ulaşacağınız “Local Group Policy Editor” aracılığıyla bu ayarı yapabilirsiniz.
Resim-2
İhtiyaç duyduğunuz ayar “Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> Network Isolation” bölümünde yer alan “Internet Proxy Settings for Apps” ve “Intranet Proxy Settıngs for Apps” ayarları. Bu politikayı “enable” ettikten sonra ihtiyaç duyduğunuz proxy adres ve port bilgilerini girmeniz yeterlidir.
Resim-3
Veya WPAD (Web Proxy Auto Discovery) protokolü kullanılarak DHCP veya DNS sunucularınız üzerinden de tabletlerin otomatik olarak konfigüre edilmesi mümkündür. WPAD ile yapılan konfigürasyonlar otomatik olarak dağıtılacak ve örneğin eğer cihaz farklı bir ağdaysa; örneğin ev ağında kullanılıyorsa uygulamaların internet erişimi otomatik olarak proxysiz sağlanacaktır. WPAD ile ilgili daha detaylı bir açıklama ve teknik konfigürasyonun bulunduğu bir makaleyi ise önümüzdeki günlerde yazmaya çalışacağım.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar