1. Anasayfa
  2. Windows 10

Windows 10’da Continuum (Tablet Mode) Nedir


0

Bu yazıda Windows IT PRO MVP Baki Onur Okutucu Windows Start Menu ve Continuum yani Tablet Mode hakkında bilgi veriyor.

Her yeni Windows sürümünden sonra büyük tartışmalar yaşarız. Benim en çok sevdiğim süreçtir bu. Her kafadan bir ses çıkar. Yok “o olmasaydı”, yok “bu özellik neden kaldırıldı?”, yok “keşke şunu da koysalar”… Bu böyle uzar gider. Windows 10 henüz son sürümüyle karşımıza çıkmamış olsa da şimdiden tartışmalar aldı başını gidiyor. Windows 10 ilk duyurulduğunda kulağıma gelenler şunlar oldu:

“Start menu geri gelmiş duydunuz mu?”

“Neden Windows 9 değil de Windows 10?”

“Notification Center diye bir şey geliyormuş!”

“Cortana isimli bir sanal asistan geliyormuş, böylece sesli komutlarla bilgisayarını yönetebiliyormuşsun”

“Start menüyü ister eskisi gibi istersek de Start ekranı olarak kullanabiliyormuşuz”

“Hatta bu Start Menu ve Start ekranı arasında otomatik bir geçiş de sağlanabiliyormuş”

“Hatta bu geçişi Windows 10 kendisi anlıyormuş. Mesela klavyesi olan bir bilgisayar donanımı kullanıyorsan otomatik olarak sana Start Menu, eğer tablet kullanıyorsan sana da Start ekranını gösteriyormuş”

“Hatta ve hatta klavyesi sökülüp takılabilen tabletlerde klavyeyi söker sökmez Start ekranı, klavyeyi yeniden taktığında ise Start Menu devreye giriyormuş!”

Evet evet, yukarıdakilerin hepsi doğru! Windows 10 hakkında daha birçok yenilik var elbette ancak bu yazının konusu olduğu için sözü buraya getirmek istemiştim J

Windows 8 ile Start ekranını tanıdık, ilk başta alışmakta zorlandık, derken alıştık, sevdik. Kendi adıma konuşuyorum; zorlandım ama sonrasında bir şekilde alıştım. Start Menü’yü unutmak kolay olmadı elbette. J


Resim-1

Eski Start menünün yerini artık Start Ekranı almıştı. Kral öldü yaşasın yeni kral diyerek onu sevmeye çalıştık. Başaranlar oldu, başaramayanlar oldu.


Resim-2

Emektar Start Menü’nün kaybının acısı üzerimizdeyken Microsoft yeni bir duyuru yaparak Windows 10 içerisinde Start Menü’nün geri geleceğini müjdeledi. E tabi sevinenler oldu.


Resim-3

Bu sefer de farklı bir konu gündeme geldi. Ya Start Ekranını sevenler varsa! Doğruydu. Sonuçta zor olsa da Start Menü yerine Start ekranını sevmeye başlamıştık. Yolun ortasında tamamen geri dönmek anlamsız olurdu. Bunun için Microsoft her iki özelliği de destekleyeceğini iletti. Bunun için işletim sistemi ayarlarından hangi modda takılmak istediğinizi belirleyebilir duruma geldik. Microsoft bunu da bir tık öteye taşıyarak Windows 10 Build 9926 ile birlikte Continuum kod adını verdiği Tablet Mode seçeneğini duyurdu. Bu sayede kullanıcılar tablet Mode seçeneğini aktif hale getirerek Start Menü ve Start ekranı arasında geçiş yapabileceklerdi. Hatta işletim sistemi kendi kendini kontrol edecek hale gelmişti ve gerektiğinde Start Menü gerektiğinde ise Start ekranını kullanacaktı. Bunu da donanımı tarayarak yapacaktı. Kulağa hoş gelen bu özellik şimdilerde çok fazla donanım tarafından desteklenmese de çok yakın bir gelecekte tüm cihazlarla uyumlu halde çalışacak.



Resim-4

Windows 10 Start Menü’nün sağ üst köşesinde bulunan tam ekran işareti ile Start ekranına dönüştürme sağlanabiliyor. Peki ya Tablet Mode tam olarak ne yapıyor? Bakalım Tablet Mode aktif durumdayken neler oluyormuş.

  • Masaüstü simgeleri gizlenir
  • Tüm pencereler tam ekran çalışır ve ekran boyutlandırma yapamazsınız
  • Taskbar üzerinde bulunan Cortana Search bölümü sadece simge olarak gösterilir
  • Ve elbette Start Menü aktif hale getirilir

Tablet Mode seçeneği nerede diye soranlar için saatin yanındaki Notifications butonunun içinde.

Deneyin, seveceksiniz!

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki Onur OKUTUCU, 1981 yılında İstanbul'da doğdu. Uzun bir süre İzmir'de yaşadı. Özellikle Windows Server, Exchange Server ve Powershell gibi teknolojilerde 15 yıldan fazla deneyime sahiptir. Office 365, Azure ve benzeri bulut çözümleri dahil olmak üzere son 5 yıldır bulut teknolojileri üzerine çalışmaktadır. 11 yıldır MVP ünvanını taşıyan Baki Onur, Türkiye'deki ilk Windows Server 2008 kitabının ve sayısız teknik makalenin yazarlığını yaptı. 70'e yakın etkinlikte (üniversite, eğitim kurumları, zirveler, paneller vs.) konuşmacı olarak bulundu. Baki Onur Okutucu ayrıca Microsoft teknolojilerinde 10.000 saatten fazla eğitim vermiş 10 yıllık MCT'dir. Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans dercesine sahip olan Baki Onur, şimdilerde Londra'da yaşıyor ve kurucusu olduğu Clouderz Ltd'de danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir