Daha önce ki yazılarımızda VMware vSphere ESXi 6.7 kurulumu ve kurulum sonrası temel ayarlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise VMware vSphere ESXi 6.7 Web Client üzerinde sanal makine kurulumu işlemini uygulayacağız. Önceki sürümlerde Host sunucuya bağlanmak için VMware vSphere Client kullanılıyordu ancak VMware vSphere ESXi 5.5 sonrası sürümlerde tüm işlemler Web Client üzerinden yapılıyor. VMware vSphere Client kurup çalıştırdığınız zaman karşınıza aşağıdaki gibi bir uyarı gelecektir ve VMware vSphere ESXi 6.7 için giriş yapmaya çalıştığınızda hata alacaksınız.
“All vSphere features introduced in vSphere 5.5 and beyond are available only through the vSphere Web Client. The traditional vSphere Client will continue to operate, supporting the same feature set as vSphere 5.0. (VSphere 5.5 ve sonrasında sunulan tüm vSphere özellikleri, yalnızca vSphere Web istemcisi aracılığıyla kullanılabilir. Geleneksel vSphere istemcisi, vSphere 5.0 ile aynı özelliği destekleyerek çalışmaya devam edecektir.)”
Şimdi kuruluma geçebiliriz.
VMware vSphere ESXi 6.7 kurulu olan makinemiz ile aynı ağda bulunan herhangi bir makine üzerinde tarayıcıya giriyoruz ve ESXi Host’una verdiğimiz ip adresini girip Web arayüzüne bağlanacağız. Ben önce ki anlattığım yazılarda 192.168.15.5 ip adresini vermiştim ve bunun üzerinden devam edeceğim.
Web arayüz ekranı karşımıza geldiğinde Root bilgilerimiz ile giriş yapabiliriz.
Resim-1
Giriş yaptıktan sonra ilk ekranda karşımıza VMware vSphere ESXi 6.7 kurulu olan makinemizin bilgilerinin geldiğini görmekteyiz.
Resim-2
Burada Virtual Machines sekmesinden Create/Register VM diyerek yeni bir sanal makine oluşturma işlemine başlıyoruz.
Resim-3
Select Creation Type ekranında karşımıza 3 seçenek geliyor.
- Create a new virtual machine: Yeni sanal makine oluşturmak istiyorsanız bu seçeneği seçmeniz gerekiyor.
- Deploy a virtual machine from an OVF or OVA file: Eğer OVF veya OVA uzantılı kurulum dosyalarınız var ise ve bunları da kullanarak yeni bir sanal makine oluşturabilirsiniz.
- Register an existing virtual machine: Mevcut sanal makineniz var ama bu Inventory içerisinde gözükmüyor ise makinenizi tekrar Inventory’e Register edebilirsiniz.
Biz yeni bir sanal makine kuracağımız için Create a new virtual machine seçeneği seçili durumdayken Next ile devam ediyoruz.
Resim-4
- Name: Sunucumuzun adını belirtiyoruz.
- Compatibility: Burada mevcut ESXi sürümünüzü seçebilirsiniz.
- Guest OS familiy: Kuracağımız işletim sistemini seçiyoruz
- Guest OS version: Burada kuracağımız işletim sisteminin versiyonunu seçmemiz gerekiyor.
Biz burada kurulumunu yapacağımız Windows Server 2019 için gerekli ayarları yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Resim-5
Select Storage ekranımızda Sanal makinemizi kuracağımız Datastore‘u seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Resim-6
Customize Settings ekranda oluşturacağımız sanal makinenin donanım ayarlarını yapabiliriz. CPU, RAM, Network üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Hard disk alanında kuracağımız sanal makine için ayırmak istediğimiz alanı yazıyoruz. Diski seçtikten sonra karşımıza disk için yapabileceğimiz diğer ayarlar geliyor.
Disk Provisioning alanı;
- Thin Provisioned: Disk içerisine veri yazıldıkça boyutunu yükseltir.
- Thick Provisioned, Lazily Zeroed: Disk için belirlediğiniz alanın hepsini kapasite olarak ayırır. Disk’i kullanmaya başladığınızda disk 0 ile doldurur.
- Thick Provisioned, Eagerly Zero: Disk için belirlediğiniz alanın hepsini kapasite olarak ayırır. Bütün Disk’i 0 ile doldurur.
Biz burada Thin Provisioned seçeneği ile devam edeceğiz. Gerekli ayarlarımızı yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz
Resim-7
Ready to complete ekranında oluşturacağımız sanal makinemizde yaptığımız ayarların bulunduğu bir özet ekranı yer almakta. Finish butonuna basarak sanal makine ayarlarını tamamlıyoruz.
Resim-8
Gördüğünüz gibi sanal makinemiz oluştu ancak herhangi bir ISO dosyası tanımlamadık ve işletim sistemi kurulumunu yapmadık. Kurulum için ilk önce ISO dosyamızı disk’e bağlamamız gerekiyor.
Resim-9
Sanal makine üzerinde sağ tıklayıp Edit Settings (Ayarları Düzenle) seçeneğine giriş yapıyoruz.
Resim-10
Burada CD/DVD Drive 1 sekmesine tıklayıp Datastore ISO file‘i seçiyoruz.
Resim-11
Karşımıza Datastore Browser ekranı açılacak ve burada ISO dosyamızı
yükleyeceğiz. Upload (Yükleme) butonuna tıklayıp ISO dosyamızın yolunu gösteriyoruz ve işlemi başlatıyoruz.
Resim-12
Resim-13
Upload işlemi tamamlandı.
Resim-14
Daha sonra Edit Setting ekranında CD/DVD Media alanında Browse butonuna tıklayarak yüklediğimiz ISO dosyasını seçiyoruz ve Save ile tüm ayarları kaydediyoruz.
Resim-15
Sanal makinemizi başlatmak için makinemiz üzerinde sağ tıklayarak Power kısmından Power on seçeneğine tıklayıp sunucumuzu açıyoruz. Daha sonra ise Console ile bağlanarak sunucumuzun kurulumuna başlayabiliriz.
Resim-16
Vmware Remote Console‘u yüklemediyseniz yine sanal makinemize sağ tıklayarak Console kısmından Download VMRC ile indirip kurulumu yapabilirsiniz. VMRC kurulumunu yapmadıysanız Console ile bağlantı yapamayacaksınız.
Resim-17
VMRC kurulumunu da yaptıysanız artık sanal makinemize bağlanabiliriz. Sanal makinemize sağ tıklayıp Console kısmından Launch Remote Console ile bağlanıyoruz.
Resim-18
Karşımıza bir uyarı gelecek ve burada VMware Remote Console adlı uygulamayı aç butonuna tıklıyoruz.
Resim-19
Karşımıza sertifika hatası gelecek burada Connect Anyway (Yine de bağlan) butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Resim-20
Boot Manager ekranı geliyor karşımıza burada VMware Virtual SATA CDROM Drive seçeneği ile devam ederek ISO dosyasını başlatıyoruz.
Resim-21
Gördüğünüz gibi ISO dosyasını verdiğimiz Windows Server 2019 işletim sisteminin kurulumu başladı. Sizde bu işlemleri uygulayarak sanal makine kurulumunu yapabilirsiniz.
Resim-22
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
www.mshowto.org
TAGs: VMware vSphere ESXi, Sanallaştırma, vSphere, VMware vSphere ESXi 6.7, VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu, VMware vSphere ESXi yapılandırması, VMware vSphere ESXi sanal makine, VMware vSphere ESXi sanal makine oluşturma, VMware vSphere ESXi sanal makine kurulumu
Hocam Merhabalar evdeki bilgisayarımda VMware Esxi 7.0 Kurulumu yaptım. Sorunsuz bir şekilde sistemi ayağa kaldırdım.
Fakat Sanal Makineyi oluşturduktan sonra ISO dosyasını bir türlü boot ettiremedim.
– ISO Dosyasının adında Türkçe karakter içermemesine dikkat ettim.
– ISO dosyasını Sunucunun İçerisinden gösterip boot etmeyi denedim olmadı.
– ISO dosyasını Client üzerinden gösterip Boot etmeyi denedim olmadı.
Ekran Görüntüsü :
–> EFI VMware Virtual SCSI Hard Drive (0.0) … unsuccessful.
–> EFI VMware Virtual SATA CDROM Drive (0.0) … unsuccessful.
–> EFI Network…