Veeam Backup & Replication yedeklerimi düzenli olarak alıyorum ancak alınan yedeklerim, daha sonra sistemimde sorun olduğunda sağlıklı bir şekilde çalışacak mı? Gibi tereddütleri ortadan kaldırmak için SureBackup özelliğinden yararlanabiliriz. Sağlıklı bir şekilde geri dönüşü olmayan yedeklerin bizim için hiçbir değeri olmayacaktır. Bu sorunu yaşamamak için aldığımız yedekleri belirlediğimiz zamanlarda SureBackup özelliği sayesinde hiçbir ek maliyet ve iş yükü olmadan sanal ortamda izole network oluşturarak yedeklerimizin sağlığını, çalışabilirliğinin doğrulamasını yapabilmekteyiz.
SureBackup doğrulama işlemi sona erdiğinde, Veeam Backup & Replication VM’leri test ortamından kaldırır ve durumları hakkında bir rapor oluşturur. Rapor e-posta ile Admin’e gönderim sağlanır.
SureBackup doğrulması yapmamız için aşağıdaki adımları sırası ile gerçekleştireceğiz.
Virtual Lab; VM’lerimizin çalıştırılıp ve test edildiği izole sanal ortamdır.
Application Group; Virtual Lab içeresinde VM sunucuları bir araya getireceğimiz bölümdür.
SureBackup; Yedek doğrulaması yapmak için bir görevdir. SureBackup işini manuel çalıştırabilir veya zamanlamaya göre otomatik olarak çalışacak şekilde zamanlayabilirsiniz.
Daha önce test ortamı için almış olduğum yedeğimi doğrulunu SureBackup ile test edip ve rapor günlüğünü alacağım.
Resim-1
Veeam Backup & Replication v9.5 bağlantı sağlıyoruz aşılan ekranımızda Backup Infrastructure-SureBackup seçiyorum ve işleme başlıyorum.
Resim-2
SureBackup aşamalarından ilki olan Virtula Lab işlemini başlatıyorum makalemizin başında bahsetmiştim Vritual Lab ortamını oluşturmamız için Hyper-V servisinin çalışan test edip doğrulamayı yapacağımızı sunucu ortamını hazırlamaktır.Oluşturacağımız Lab ortamı için bir isim belirleyip Next ile devam edelim.
Resim -3
“Destination” bölümünde Choose seçeneği ile hedef Hyper-V Kurulu Host sunucumuzu ekleyelim.
Resim -4
Hyper-V Host sunucumuzu belirdikten sonra Next ile devam edelim.
Resim – 5
“Proxy” ayarları bölümünde Virtula Lab VM network ayarlamaları istediğimiz gibi düzenleyebiliriz. Varsayılan ayarları kullanacağım için Next ile devam ediyorum.
Resim-6
“Networking” bölümünde Basic ayarları kullanacağım varsayılan seçim ile devam edeceğim. İsterseniz Advanced seçeneği ile yapmış olduğunuz ayarları görmek istiyorum seçimi ile devam edebilirsiniz.
Resim -7
“Ready to Apply” bölümünde kurulum başından bu yana Virtual Lab’ımız için oluşturduğumuz ayarlamaların özetini görebiliyoruz. Next diyerek devam edelim.
Resim -8
Virtual Lab ortamımız başarılı bir şekilde oluşturmuş olduk. Bir sonraki aşamaya geçebiliriz Virtual Lab ortamı içinde çalışacak Application Group oluşturma işlemi ile devam ediyoruz.
Resim – 9
“Backup Infrastructure” bölümünde Add App Group butonu ile Virtual Lab’ımızda çalıştıracağımız sunucularımızı Application Group u oluşturmaya başlıyoruz.
Resim -10
“Application Group” isim vererek Next ile devam ediyorum.
Resim -11
“Virtual Machines” bölümünde Add VM sekmesinden sunucu ekleyelim.
Resim –12
Sunucu ekledikten soran Edit bölümünden Rollerin çalışabilirliğinden emin olmamız için bazı seçenekler gelecektir.
Role; Sunucu rolleri.
Startup Options; Virtual Lab ortamında rami orijinal halinde mi yoksa benim belirleyeceğim seviyede kullanması gerektiğini ayar yaptığımız ekrandır.
Test Scripts; Scriptimiz
var ise kendi oluşturduğumuz yok ise hazır Scriptleri ekleyebileceğimiz ekrandır.
Credentials; Kimlik bilgileri gireceğimiz bölümdür.
Default ayarlar ile bırakıp Next ile devam ediyorum.
Resim-13
“Summary” bölümünde Application Group’a ait yapmış olduğumuz ayarların özeti gördükten sonra Finish ile tamamlıyoruz.
Resim – 14
Oluşturduğumuz Vgroup1 Application Group alanına eklenmiş olarak görebiliyorum. Bir sonraki aşamamız olan Surebackup Job işlemine geçebiliriz.
Resim-15
“Backup & Replication” bölümünde SureBackup Job ile job işlemi başlıyoruz.
Resim-16
Name kısmına job ismini belirleyip Next ile devam edelim.
Resim – 17
“Virtual Lab” ekranında oluşturduğumuz özet detayları ile gelecektir birden fazla oluşturulmuş Virtual Labımız var ise sekme alanından seçim yapabiliriz.Next ile devam edelim.
Resim – 18
“Application Group” sekmesinden daha önce oluşturduğumuz Vgroup1 seçelim. Next ile devam edelim.
Keep the application group running after the job complates seçeneği işaretleme durumundan test işlemi tamamlandıktan sonra VM kapatılmayacaktır.
Resim-19
Linked Jobs sekmesinde varsayılan ayarları değiştirmeden Next ile Devam ediyoruz.
Resim -20
“Settings” sekmesinde oluşturduğumuz SureBackup doğrulama hakkında eposta bildirimi yapılması için posta hesabımızı girelim. Diğer seçenekler SNMP loglaması,Backup Job Check edilmesi ve Malware taraması gibi seçenekler bulunmakta isteğe bağlı olarak işaretleme yapabilirsiniz.Next ile devam edelim.
Resim-21
“Schedule” sekmesinde belirlediğimiz görev zamanlaması ile job çalışma zamanı ayarları yapacağımız bölümdür tercih size kalmış Next ile devam edelim.
Resim-22
“Summary” sekmesinde ise oluşturduğumuz SureBackup job ait özet bilgileri görmekteyiz. Finish ile işlemi tamamlıyoruz.
Resim-23
Test ortamı için hazırladığımızdan Schedule zamanlama belirlemediğimden SureBackup sekmesi altından oluşturduğumuz job u görebiliriz job u manuel olarak başlatıyorum.
Resim-24
SureBackup job u sorunsuz bir şekilde tamamlandı belirlemiş olduğumuz yapılandırma doğrultusunda gerekli testleri yapıp çıkan sonucu eposta ile ayar kısmında tanımladığım posta hesabıma gelen sonucu rapor olarak görebilmekteyim.
Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle…
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs:Veeam Sure Backup Nedir,Veeam Backup &Replication 9.5,SureBakup,SureBackup Installation,SureBackup Configuration,SureBackup Kurulum,SureBackup Konfigürasyon