Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V ve hem de Vmware Virtualization ( Sanallaştırma ) Platformları için geliştirilmiş olduğu Backuplama yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özellikle sunulacağı bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi.
Bu yazımızda Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırıyor olacağız.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur.
İkinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19VEEAM isminde IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 10 kurulumu yapılmış durumdadır. Ortamımızda bulunan Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırıyor olacağız.
Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.
Resim-1
Veeam Backup & Replication 10 konsolu geliyor karşımıza.
Resim-2
INVENTORY menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication 10 üzerine ortamınızda bulunan VMware vSphere, Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını ekleyebilirsiniz.
Biz ortamımızda bulunan Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandıracağımız için ADD SERVER diyerek devam ediyoruz.
Resim-3
ADD SERVER ekranında Veeam Backup & Replication 10 ile Backup ( Yedek ) alabileceğimiz platformları görüyoruz.
Vmware vSphere : Bu seçenek ile ortamımızda bulunan VMware platformu için gerekli VMware Host ve VMware Failover Cluster yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.
Microsoft Hyper-V : Bu seçenek ile ortamımızda bulunan Mİcrosoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.
Protection Group : Bu seçenek ile ortamımızda Physical ( Fiziksel ), Cloud Server ( Bulut Sunucu ) ve Workstations ( İş İstasyonları ) yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.
NOT : NDMP Server seçeneği daha önceki Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonunda bulunmaktaydı. Ancak Veeam Backup & Replication 10 versiyonu ile gelmediğini görüyoruz.
Resim-4
ADD SERVER ekranın da Vmware vSphere seçeneğini seçtiğimizde ortamımızda bulunan VMware vSphere ve VMware vCloud Director yapıları için Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırabilirsiniz.
Resim-5
ADD SERVER ekranın da ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapıları için Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırabilirsiniz.
ADD SERVER ekranın da ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz üzerinde Veeam Backup & Replication 10 yapılandıracağımız için Microsoft Hyper-V seçeneğini seçiyoruz.
Resim-6
Name ekranın da Veeam Backup & Replication 10 yapılandırması için Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısının DNS name ya da IP address ( IP adresi ) yazarak ulaşabilmesi için yapılandırmamız gerekmektedir.
Name ekranın da ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server sunucumuz için Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandıracağımız için DNS name ya da IP address ( IP adresi ) bilgisini yazıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-7
Type ekranını geliyor karşımıza bu ekranda Veeam Backup & Replication 10 üzerine ekleyeceğimiz Microsoft Hyper-V Server Host’un tipini seçebiliriz.
- Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) : Ortamınızda birden fazla Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve Microsoft Hyper-V Server Failover Cluster ortamlarını yönetmek için System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) kullanıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Veeam Backup & Replication 10 System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) tarafından yönetilen Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve Microsoft Hyper-V Server Failover Cluster sunucuları hakkında bilgileri çekebilmektedir.
- Microsoft Hyper-V Cluster : Ortamınızda Microsoft Hyper-V Server Failover Cluster sunucularınız varsa bu sunucularını yönetmek için System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) kullanmıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.
- Microsoft Hyper-V Server (standalone) : Ortamınızda System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) tarafından yönetilmeyen ve tek başına çalışan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucunuz varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.
Resim-8
Type ekranın da ortamımızdaki Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz üzerinde yapılandıracağımız için Microsoft Hyper-V server (standalone) seçeneneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-9
Credentials ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandıracağımız Microsoft Hyper-V Server yapısına ulaşmak için eğer ortamınızda Active Directory Domain ortamınız varsa DOMAIN\USER ya da Workgroup ortamında kullanıyorsanız HOST\USER kimlik bilgilerini sunucunuz üzerine ulaşmak için yapılandırmanız gerekmektedir.
Credentials ekranın da Add diyerek yapılandırıyoruz.
Resim-10
Credentials ekranın da Username bölümünde DOMAIN\USER şeklinde yazarak Password bölümüne Domain Admin yetkisine sahip kullanıcımızın şifresini yazabilirsiniz ya da Browse diyerek Active Directory Domain ortamındaki bir Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcıyı arayarak seçebilirsiniz.
Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.
NOT : Biz Administrator kullanıcısını kullanıyoruz. Active Directory Domain Services üzerinde Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı olduğu için biz bu şekilde yapılandırdık. Administrator şifresinin değiştirilmesi durumunda Veeam Backup & Replication 10 servisleri çalışmayacaktır ve ortamdaki Microsoft Hyper-V Server üzerine ulaşamayacaktır. Bu nedenle dilerseniz yetkili bir kullanıcı oluşturarak yapılandırabilirsiniz.
Resim-11
Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Port seçeneğine tıklıyoruz.
Resim-12
Network Settings ekranın da Installer, Transport ve Hyper-V Integration Components ( Bileşenler ) kullanacağı Control Port ( Kontrol Port ) görüyoruz. Data transfer options bölümünde hangi Port’lar üzerinde Data Transfer yapılacağını görüyoruz. Edit diyerek buradaki Port’ları değiştirebilirsiniz.
NOT : Eğer sunucularınız üzerinde Windows Firewall ya da 3.Party bir Firewall varsa buradaki portları eklemeniz gerekmektedir.
Resim-13
Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam diyoruz.
Resim-14
Apply ekranın da This Hyper-V server will act as the backup proxy for jobs running in the on-host backup mode bölümünde Task limit olarak ortamımızda Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) yapısı içinde Veeam Backup & Replication 10 üzerinde kaç Backup ( Yedek ) işleminin çalışabileceğini yapılandırabilirsiniz.
Apply ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek yapılandırmayı başlatıyoruz.
Resim-15
Results ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde gerekli yapılandırma işlemlerinin başladığını görüyoruz.
Resim-16
Resim-17
Resim-18
Results ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde gerekli yapılandırma işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-19
Summary ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırma işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz.
Summary ekranın da Finish diyerek yapılandırmadan çıkıyoruz.
Resim-20
Veeam Backup & Replication 10 konsolunda INVENTORY menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesi altında bulunan Standalone Host sekmesi altında W19NOD1 isimli Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu ve Windows Server 2019 Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz üzerinde çalışan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) geldiğini görüyoruz.
Resim-21
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs : Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme,veeam backup & replication 10 hyper-v host ekleme,Veeam Backup & Replication 10 HyperV Host Ekleme,veeam backup & replication 10 hyperv host ekleme,Veeam Backup & Replication 10 Host Ekleme,veeam backup & replication 10 host ekleme,Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Yapılandırma,veeam backup & replication 10 hyper-v host yapılandırma,Veeam Backup & Replication 10 HyperV Host Yapılandırma,veeam backup & replication 10 hyperv host yapılandırma,Veeam Backup & Replication 10 Host Yapılandırma,veeam backup & replication 10 host yapılandırma,Veeam Backup 10 Hyper-V Host Ekleme,veeam backup 10 hyper-v host ekleme,Veeam Backup 10 HyperV Host Ekleme,veeam backup 10 hyperv host ekleme,Veeam Backup 10 Host Ekleme,veeam backup 10 host ekleme,Veeam Backup Hyper-V Host Yapılandırma,veeam backup hyper-v host yapılandırma,Veeam Backup HyperV Host Yapılandırma,veeam backup hyperv host yapılandırma,Veeam Backup Host Yapılandırma,veeam backup host yapılandırma,Veeam Backup & Replication 10,veeam backup & replication 10,Veeam Backup 10,veeam backup 10