vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu Bölüm-1
  1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu Bölüm-1

0

Bu makalemizde ortamdaki Esxi hostların yönetimi için kullanacağımız merkezi yönetim aracı olan vCenter Server Appliance 6.7  kurulumunu gerçekleştirmek. Windows işletim sistemelerine kurulum yapabileceğiniz gibi paket halinde hazırlanmış açık kaynak kodlu Appliance paketleri de bulunmakta. Bu makalemizde vCenter Server Appliance 6.7 kurulumundan bahsedeceğiz. Kurulum adımlarına geçmeden önce vCenter Server Appliance 6.7 kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bu işlem için vCenter Server Appliance 6.7 Download linkini tıklayabilirsiniz.

Resim – 1

vCenter Server Appliance 6.7 kurulum dosyasını (Iso dosyasını) indirdikten sonra bilgisayarımıza bağlıyoruz. Kullandığınız bilgisayara göre Linux, MacOs ve Windows üzerinden kurulum gerçekleştirilebilir. Kurulum GUI üzerinden yapılabildiği gibi PowerCLI üzerinden de yapılmakta.

Kurulum öncesi gereksinimleri incelemek için vCenter Server Appliance 6.7 Requirements linkinden ulaşabilirsiniz.

Resim – 2

Windows işletim sistemi üzerinden işlemlerimi gerçekleştirdiğim için indirmiş olduğum vCenter Server Appliance 6.7 Iso dosyasından vcsa-ui-installer > Win32 klasörüne gelerek installer.exe’yi çalıştırıyorum.

Installer.exe çalıştırdığınız zaman karşınıza bir pencere açılacaktır. Bu pencerede vCenter Server ile ilgili nasıl bir aksiyon almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Ortamınızda herhangi bir vCenter kurulu değilse o zaman Install seçeneğiyle devam etmelisiniz. Ortamınızda mevcut bir vCenter var ve siz bunu yükseltmek istiyorsanız o zaman Upgrade seçeneğini seçmelisiniz. vCenter mimarileriniz arasında migrate işlemi için Migrate seçeneğini, veya almış olduğunuz vCenter Server yedeğinizi dönmek istiyorsanız o zaman Restore seçeneğini seçmelisiniz. Bizim ortamımızda herhangi bir vCenter Server olmadığı için yeni kurulum gerçekleştireceğiz.


Resim – 2

vCenter Server Appliance 6.7 kurulumu aslında iki adım bütünlüğünden oluşuyor. Bunlardan ilki vCenter Server Appliance 6.7 Deploy süreci, ikincisi ise Set up Appliance süreci.

Resim – 3

Birçok üretici gibi Vmware ürünlerini de kullanmadan önce lisans metnini onaylamanız gerekiyor.

Resim – 4

Sıra geldi vCenter Server Appliance 6.7’yi nasıl kurgulayacağımıza. Bazı durumlarda (Genelde yapının çok büyük olduğu durumlarda geçerlidir) vCenter Server ile Platform Services Controller mimarisini birbirinden ayrı tutmak isteyebilirsiniz. Bu durumda Platform Services Controller olan sunucu ile vCenter Server olan sunucuyu ayrıştırmanız gerekir. Biz her ikisini aynı sunucuya kurup devam edeceğiz.

Resim – 5

vCenter Server Appliance 6.7 sunucumuzu nereye kuracağımızı göstermemiz gerekiyor. Esxi hostumuzun ip adresini veya FQDN adresini yazıyoruz. İlgili Esxi hosta erişim için kullanılan port adresini (Varsayılan olarak Tcp 443 portudur) kullanıcı adımızı ve şifremizi giriyoruz.

Resim – 6

Esxi hostumuzda kullandığımız sertifika ile ilgili bir uyarı alabilirsiniz. Onaylayıp devam edebilirsiniz.

Resim – 7

Esxi host üzerinde oluşturulacak olan vCenter Server Appliance 6.7 sunucusunun ismi ve erişim için kullanılacak olan şifrenin ne olduğunu bu adımda belirtiyoruz.

Resim – 8

vCenter Server Appliance 6.7 kaç adet sanal makineyi ve hostu yönetecekse o doğrultuda uygun planı seçip kaynaklarınızı revise etmeniz gerekiyor. Bu aslında Vmware’in bize sunmuş olduğu esneklik ve kolaylığı göstermekte. (Kaynaklarınızı atıl durumda bırakmamak adına vCenter Server’ın hizmet vereceği host ve Sanal makine sayısını bilmek işinizi kolaylaştırır.)

Resim – 9

vCenter Server Appliance 6.7 sunucunuz hangi Datastore üzerinde duracaksa onu seçiyorsunuz. Güzel özelliklerden biri de vCenter Server Appliance 6.7 için kullanacağınız diskin yapısını seçebiliyor olmanız. Test ortamında olduğumuz için ben Thin Disk Mode’yi aktif hale getirdim. (Büyük ölçekleri yapılarda bu özelliği kullanmamanızı tavsiye ederim.)

Resim – 10

vCenter Server Appliance 6.7 sunucumuzun Ağ yapılandırmasını bu adımda yapıyoruz. Burada iki yöntemle ilerlemeniz mümkün. Birinci yöntem ortamda DHCP sunucunuz varsa o sunucu üzerinden ip adresi almasını sağlayabilirsiniz (Benim tavsiyem bu özelliği kullanmamanız veya DHCP üzerinde gerekli rezervasyon işlemlerini tamamlamış olmanız) veya manuel ip adresi verebilirsiniz. Bu adımda ben DHCP sunucu kullanmadım ve manuel ip adresi tanımladım.

Resim – 11

Şimdiye kadar girmiş olduğumuz ayarların özetini görüyorsunuz. Buraya kadar herhangi bir hata olmadığını düşünüyorsanız vCenter Server Appliance 6.7 kurulumunun ilk bölümünü doğru yaptınız demektir.

Resim – 12

Bir sonraki makalemizde vCenter Server Appliance 6.7’nin Set up Appliance adımlarını inceleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: vCenter Server, vCenter Server Appliance, vCenter Server Appliance kurulumu, vCenter Appliance installation

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bilişim gönüllüsü olarak sektörün bir çok kademesinde farklı görevlerde çalıştı. Sahip olduğu sertifikalar; Vmware vExpert, Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS).

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir