0

SCVMM 2008 R2 kurulumu sadece bir bileşenden oluşmadığını sizlere daha önce yazmış olduğum makalelerde söylemiştim.Bu sebepten dolayı sistem gereksinimleride kurulacak bileşen ve host sayıları ile farklılıklar göstermektedir.Örneğin bir sunucu üzerine sadece Self-Service portal yükleyecekseniz sunucu kesinlikle DC olmalı ve IIS yüklemeniz gerekmekte gibi ayrımlar yapılmaktadır.Bu makalemizde SCVMM 2008 R2 sistem gereksinimleri tüm ayrıntılarıyla yer almaktadır.Sorunsuz SCVMM kurulumları için baş kaynak olan bu makaleyi dikkatle okumanızı öneririm.

Tek bir sunucu üzerine tüm SCVMM bileşenlerini kurmak için Sistem Gereksinimleri

Donanım Gereksinimleri 5-10 Host sayısı  ve 11-20 Host sayısı arası


Resim 1


Resim 2

Yazılım Gereksinimleri


Resim 3

İşletim Sistemi Gereksinimleri


Resim 4


Resim 5


Resim 6

Sadece VMM Server Kurmak için Sistem Gereksinimleri

Donanım Gereksinimleri 150 Host sayısına Kadar


Resim 7

Donanım Gereksinimleri 150 ‘den fazla Host Sayısı için


Resim 8

Yazılım Gereksinimleri


Resim 9

VMM Administrator Console Kurmak için Sistem Gereksinimleri

Donanım Gereksinimleri 150 ‘ye kadar ve 150’den fazla Host Sayısı için ayrı ayrı aşağıda belirtilmiştir.


Resim 10

150’den fazla Host Sayısı


Resim 11

Yazılım Gereksinimleri


Resim 12

VMM Database Kurmak için Sistem Gereksinimleri

Donanım Gereksinimleri 150 ‘ye kadar ve 150’den fazla Host Sayısı için ayrı ayrı aşağıda belirtilmiştir.


Resim 13

150’den fazla Host Sayısı


Resim 14

SQL Server Sürümleri


Resim 15

VMM Library Kurmak için Sistem Gereksinimleri

Donanım Gereksinimleri


Resim 16


Resim 17

Virtual Machine Hostlar için Gereksinimler

Aşağıda yer alan işletim sistemlerini SCVMM 2008 R2 ile yönetibilirsiniz.Bu kısımda dikkat çeken sadece Windows tabanlı işletim sistemler değil ayrıca  Non-Windows olan VmWare’in ESX’lerinin dahi yönetilebileceğidir.


Resim 18


Resim 19


Resim 20

VMM için Ağ Gereksinimleri

Ağ Bağlantıları

SCVMM 2008 R2 üzerine kuracağınız sanal hostların performanslı çalışabilmesi için minumum 100 mbps ethernet bağlantısı önerilir.Tavsiye edile 1 Gbps ethernet bağlantısıdır.

Domain Yapısı

SCVMM 2008 R2 bileşenlerinin çalışabilmesi için ortamın domain yapısına sahip olması ve SCVMM ‘da domaine üye bir server olması gerekmektedir.İsteni Domain Controller üzerinede kurulabilir ancak Self- Service Portal gibi bileşenler DC üzerinde çalışamaz hem bu yüzden hemde yönetimsellikten dolayı domaine join ayrı bir Server üzerinde çalışması önerilir.VMM Server Windows 2000 Server Active Directory yapısında kullanılamaz.

Güvenlik Duvarı

Gerek VMM Server gerekse hostlar yada Library için kullanılan portlar bulunmaktadır.Bundan dolayı yapınızda güvenlik duvarı var ise uygun ayarlamaların yapılandırılması gerekmektedir.

  1. Bilgisayar Güvenlik Duvarları: Windows Güvenlik Duvarı’nı kullanarak bir bilgisayara VMM Server yüklerseniz, Kurulum Sihirbazı otomatik olarak Windows Güvenlik duvarı bağlantı noktası ekler.VMM Self- Service Portal 80 nolu portu kullanır.Eğer yapınızda Self- Service Portal var ise buraya erişmek için güvenlik duvarı üzerinden 80 nolu port açılmalıdır.
  2. Ağ Güvenlik Duvarları:Yukarıda sıraladığımız gibi gerekli ayarlamaların network firewall’lar üzerinde de yapılması gereklidir.

VMM Bileşenleri için Desteklenen İşletim Sistemleri



Resim 21

Bir Sonraki SCVMM makalesinde görüşmek üzere….

Referanslar:

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir