1. Anasayfa
  2. Haberler

Süper Bilgisayarda AMD Trendi


0

TOP500 organizasyonunun sıralamasına göre, dünyanın en yüksek performanslı süper bilgisayarlarının arasında AMD Opteron işlemcisi tabanlı sistemlerinin sayısı hızlı bir şekilde artıyor. En son Top500 Süper Bilgisayar listesinde AMD Opteron işlemcisi tabanlı sistemlerin sayısı 55’ten 81’e yükseldi.

AMD, 21. Uluslararası Süper Bilgisayar Konferansı’nda yaptığı açıklamada, TOP500 organizasyonunun (www.top500.org) sıralamasına göre dünyanın en yüksek performanslı süper bilgisayarlarının arasında çok sayıda AMD Opteron işlemcisi tabanlı sistem olduğunu duyurdu. AMD Opteron işlemcisi, Direct Connect Mimarisi ve HyperTransport teknolojisi sayesinde, ticari ve araştırmaya dönük uygulamalarda öbek sunucular ve çok işlemcili bilgisayarlar için üstün performans ve genişletilebilirlik sunuyor. Bu performans avantajları, son üç yılda işlemcinin sunucu piyasasında daha geniş yer bulmasını sağladı ve sistemlerin mali hizmetler, enerji, dijital medya, üniversite ve kamu kurumlarında daha yaygın kullanılmasına olanak tanıdı.

Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’nın (ORNL) kullanacağı dünyanın ilk petaflop hızlı (saniyede 1000 trilyon kayan nokta işlemi) bilgisayarını kuracak Cray Inc., bu sistemi geliştirmek için AMD Opteron işlemcilerini seçti.Yapılan anlaşmaya göre, ORNL’nin mevcut Cray XT3 süper bilgisayarı, bu yılın sonlarına doğru yeni kuşak AMD Opteron işlemciler ve DDR2 bellekle genişletilecek, ardından da soket uyumluluğu gösteren dört çekirdekli AMD Opteron işlemcileriyle büyütülecek. Bu genişletmeler, bilgisayarın hızını 2007 sonlarına doğru 250 teraflop’a (saniyede 250 trilyon kayan nokta işlemi) yükseltecek. ORNL’nin bunun ardından yeni kuşak bir Cray süper bilgisayarı 2008’in sonuna doğru işleme alması bekleniyor. Kod adı Baker olan bu sistem, bir petaflop maksimum hızıyla, mevcut tüm bilgisayarlardan yaklaşık üç kat daha hızlı olacak. Anlaşmada yer alan tüm sistemler, AMD Opteron işlemcisinin mevcut ve gelecek modellerini kullanacak.

Dünyanın en büyük AMD Opteron işlemcisi tabanlı süper bilgisayarı, Top500 sıralamasında yedinci konumda bulunuyor. Tokyo Teknik Enstitüsü’nün TSUBAME süper bilgisayarı, on binden fazla AMD Opteron işlemci çekirdeğinden güç alan Sun Microsystems Sun Fire sunucularıyla çalışıyor. Mayıs 2006’da yapılan ilk denemelerde, TSUBAME 38,18 teraflop sürekli performans elde etmişti.

Stuttgart Üniversitesi Yüksek Performanslı Bilgisayar Merkezi (YPBM) bu ayın başında DALCO AG tarafından geliştirilen, AMD Opteron işlemcilerinin Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003 ile yönetilen yazılımları çalıştırdığı bir görselleştirme öbeğini devreye aldı.

Son olarak, AMD Opteron işlemcileri Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’nın (LLNL) yeni açıkladığı bir süper bilgisayar planında da kullanılacak.

Yüksek performanslı kurumsal sunucular, depolama ve işistasyonu çözümleri sunan Appro, hafta içinde yaptığı bir açıklamada, şebeke omurgasında dünya lideri Voltaire ile birlikte, LLNL’nin Peloton Süper Bilgisayar Projesi’ne 16.000’den fazla DDR2 bellekli yeni kuşak AMD Opteron işlemcisi sağlayacağını duyurdu. Bu sistem, LLNL’nin 8000’i aşkın araştırmacısı ve tasarımcısı tarafından kullanılacak.

Mercury Research’e göre, AMD’nin ilk çeyrekteki x86 sunucu pazarı payı %22,1. Bu oran, 2005’in dördüncü çeyreğindeki paya göre %26, 2005’in ilk çeyreğindeki paya göre de %254 artışa işaret ediyor.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir