Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir? Yerimizi Robotlar Mı Alıyor?
0

Otomasyon dünyasında son yıllarda bilindiği üzere Robotic Process Automation (RPA) rüzgarı esiyor. Tabii, işin doğası gereği beraberinde de birçok soruyu barındıran bu otomasyon akımı sektörü de kaplamak üzere. Bu makalemde RPA firmalarına girmeden (Automation Anywhere, Blue Prism ve UIPath vb.) kısaca RPA nedir, nerelerde kullanılır, çalışanların yerini robotlar mı alıyor gibi soruların cevaplarını derleyeceğim. Buna ek olarak da birçok firmadan gelen geri-dönüşlerden de bahsedeceğim. Böylece az da olsa bu otomasyon aracını tanıyacağız.

Öncelikle RPA nedir sorusunu sormak gerekiyor. RPA bir ‘Front-End’ otomasyon aracıdır. Yani ekstra becerilerinden bağımsız olarak ekran odaklı işlem yapan ( Web Arayüzü, Java, dotNet Masaüstü Uygulamalar vb.) birimlerin insan gücünü bu tür tekrarlayan işlerden uzaklaştırarak verimliliği arttırmayı hedeflemek.

Resim-1

Detaylandıracak olursak; bilindiği üzere firmalarda birçok günlük operasyonel iş ( kayıt kapama, iş yönlendirme, faturalandırma vb.) var ve bu iş yükü çalışanların neredeyse günün yarısını kaplamakta. Bu durum da sürekli iş tekrarını, memnuniyetsizliği ve statik kalmayı, daha fazla öğrenememeyi doğuruyor. İşte tam burada RPA ve robotlarımız devreye giriyor. Kodlanan, dizayn edilen ve sisteme entegre edilen robotlar bu işleri devralıyor ve 7/24 yorulmadan, molaya çıkmadan, bıkmadan-usanmadan işlerini yapıyorlar. Böylece mevcut olan insan gücünü daha kaliteli bir iş için kullanabiliyor ve çalışan kişinin de iş kalitesini arttırabiliyorsunuz.

Tam bu noktada tabii iş kolu tarafında bir soru ortaya çıkıyor: Artık bizim yerimize robotlar mı çalışacak? Bu sorunun cevabını Black Mirror’dan bir bölümmüş edasıyla cevap vermek isterdim ancak cevap çok net ve basit: Hem evet, hem de hayır. Açacak olursak; tekrarlayan iş yapan, kendini geliştirmeyen ve statik kalan her çalışanın koltuğunun sallandığını söylemek mümkün. Ancak karar veren, öğrenmeyi seven ve yeni dünyaya uyum sağlamaya meyilli herkes için daha aydınlık bir gelecek doğuyor. Çünkü RPA’in gelişmesiyle beraber yapay zeka modülleri de ilerleyecek ( Şu an için yapay zekalı robotlar için çok komik düzeyde olduklarını söyleyebiliriz.) ve bunları yönetebilecek, bunları dizayn edebilecek, kodlayacak insan ihtiyacının da artacağı kesin. Kısacası robotik otomasyon tüm dünyada elzem olan maliyetin yönetimiiçin olmazsa olmaz ve sürdürülebilir, hatasız iş arzulayan firmalar içinse giderek daha da cazibesi artacak bir yöntem olacak.

Firmalardan aldığımız geri-dönüşler ise yukarıda bahsettiğim doğrultuyu ispatlar niteliğinde. Bir bankacılık kurumu şu an bile bünyesinde 1200 civarı robotu çalıştırıyor ve bu süre zarfında istihdam gözle görülür bir artış da olmuş. Dediklerine göre; robotik dünya onları yeni yönetim biçimine ve yeni departmanların kurulmasına itmiş. Ayrıca birçok sigorta şirketi de şu anda sabit işlerini yavaş yavaş robota devrediyor. Telco firmaları da hiç boş durmuyor ve Call-Center birimlerindeki kayıtsal işlemlerini devretmek üzere… İşin özeti büyük bir dalga geliyor… Ve daha yapay zeka robotlar bebek adımlarındalar…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:Robotic Process Automation,Robotic Process Automation nedir,RPA nedir,Robotik Süreç Otomasyonu,Robotik Süreç Otomasyonu nedir, RPA yazılımları nelerdir,Automation Anywhere, Blue Prism,UIPath

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Münih Teknik'te Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinden mezun oldum. Sonraki iki yıl IBTech'te system adminliği yaptım. Bu sırada da ilgi alanım doğrultusunda freelance olarak Csharp ve Python projelerinde yer aldım. Otomasyona olan ilgim sonucu da Comparex Turkey'de iş imkanı buldum. Şu an bir yıldır Comparex Turkey'de Solutions Consultant olarak çalışıyorum. Robotic Process Automation'dan, Workload Automation'a kadar birçok alanda çalışıyorum. Bunları yaparken de ağırlıklı olarak PowerShell, Python ve Bash Scripting kullanıyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir