Nutanix HCI: Prism Servisleri
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Nutanix HCI: Prism Servisleri

0

Prism, Datacenter operasyonları için One-click Management arayüze sahip bir yönetim panelidir. Prism, kullanıcıların Nutanix ortamı üzerindeki objelerini ve servislerini yönetmeye ve Monitor etmeye yarayan bir platformdur; Local veya Cloud fark etmeksizin çalışır. Prism, Arayüz ve Management katmanı olmak üzere iki ana katmana sahiptir.

Arayüz tarafındaki yetkinlikleri, HTML5 UI, REST API, CLI, PoweShell CMDlets vb.

Yönetim tarafındaki yetkinlikleri, Platform yönetimi, VM / Container Crud, Policy tanımlama ve uyumluluk, Servis dizaynı ve durumu, analiz ve Monitoring olarak tanımlanabilir.

Prism Management mimarisini grafikle açıklamak gerekirse;

Resim-1

Aslında Prism tarafı en anlaşılır şekilde iki ayrı yönetim konsolundan oluşuyor; Prism Element ve Prism Central. Prism Element, Acropolis Cluster varsayılanında bulunan bir servistir. Prism Central ise, isteğe bağlı kurulan bir servistir; bu servise özel VM oluşturulup birtakım kurulumların yapılması gerekmektedir. Prism Central yalnızca Acropolis Hypervisor’a özgü bir servis olmamakla birlikte, ESXi ve Hyper-V üzerine de kurulabilir.

Prism Element Nedir?

Local’de bulunan Localized Cluster yapısını ve operasyonları yönetir. Acropolis Cluster’ın varsayılanında gelir. Tek Cluster’dan sorumludur.

Resim-2

Prism Central Nedir?

Birden fazla Cluster’ın tek bir yerden yönetilmesini sağlayan bir Software Appliance’dır (VM). Prism Element arayüzünden biraz daha farklıdır. Servislerin, operasyonların, sanal mimarinin (Containerlar, imajlar, kategoiler vb.), Cluster aktivitesinin, fiziksel cihazların ve bana kalırsa Prism Central’ın en önemli özelliği olan Policy yönetiminin sağlandığı arayüzdür. Çünkü, Policy yönetimi altında Microsegmentation (Flow), yedekleme ve replikasyon (Backup/Replication), Recovery (DR) ve NGT (Nutanix Guest Tools) bulunmaktadır.

Resim-3

Prism Element ile Prism Central’ın Management mantığı;

Resim-4

Prism Servisleri

Prism servisi, HTTP isteklerini karşılamakla yükümlü Prism Leader olarak atanmış her CVM (Controller VM) üzerinde çalışır. Master’a bağlı çalışma şekli diğer bileşenlerle aynıdır. Leader olmayan bir CVM’e HTTP istekleri gelirse, bu HTTP isteklerini 301 Redirect koduyla mevcut Prism Leader’a iletir. Çünkü Leader düşse bile, bir başka CVM otomatik olarak atanır.

Resim-5

Prism Listening portları 80 ve 9440’dır. 80 Portu üzerinden gelen HTTP istekleri 9440 HTTPS Portuna yönlendirilir.

Prism Element ve Prism Central Authentication Türleri

Prism şu anda aşağıdaki kimlik doğrulama servislerini desteklemektedir:

Prism Element: LDAP, Active Directory, Local

Prism Central: Local, Active Directory, LDAP, SAML Authentication (IDP)

SAML / 2FA Nedir?

SAML Authentication, Prism’in SAML uyumlu External kimlik doğrulayıcıları (Identity Provider / IDP) ile entegre çalışmasına olanak tanır. Örneğin; OKTA, ADFS vb.

Bu aynı zamanda Prism’e giriş yapan kullanıcılar için Multi-Factor Authentication (MFA) ve Two-Factor Authentication (2FA) özelliklerini destekler.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Malatya doğumluyum. Beykent Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık mezunu, İstanbul AUZEF Yönetim Bilişim Sistemleri'nde okuyorum. Bilişim sektörüne NETAŞ bünyesinde bulunan Probil ile başladım. Yaklaşık 9 yıldır bu sektördeyim. Cloud, Infrastructure ve Network Security uzmanlıklarında birçok proje tamamladım. Full-stack Citrix mühendisiyim. Kitaplarla aram iyidir, araştırma yapmayı severim. Öğrenir, öğretir, gelişir, geliştiririm. Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığına inanıyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir