PowerApps ile Sıfırdan Adım Adım ilk Uygulamanızı Geliştirin!
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Office 365

PowerApps ile Sıfırdan Adım Adım ilk Uygulamanızı Geliştirin!

4

Bu makalede ,PowerApps ile kullanıcı bilgilerini kaydeden, kayıtları listeleyen ve kayıt bazında detayları gösteren bütün bir uygulamayı  adım adım yapacağız. Genellikle gördüğümüz hazır app oluşturma makalelerinden farklı olarak, bu makale için bir adminin ilk adımları diyebiliriz. Burada PowerApps ile kendi uygulamalarınızı geliştirmeye başlamak için tam da ihtiyacınız olan bilgileri bulacaksınız.

Powerapps Environments

PowerApps uygulamasını geliştirmeye başlamadan önce PowerApps ortamları hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim. Özetlemek gerekirse, app’lerinizin, flow gibi diğer bağlantılarının depolandığı bir Azure AD alanıdır, buradaki kaynaklara yalnızca bu tenant içindeki kullanıcılar erişebilir. Bir ortamda bir uygulama oluşturduğunuzda, bu uygulamayla yalnızca aynı ortamda dağıtılan veri kaynaklarına bağlanabilirsiniz. Bu da veri kaynaklarınızın PowerApps kullanıcıları arasında da ayrıştırılmasını sağlar.  Sitede görünen uygulamalar, bağlantılar ve diğer öğeler artık seçilen geçerli ortama göre filtrelenecektir. Bunun dışında neden birden fazla ortam oluşturalım derseniz, Microsoft’un açıklamasını okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bu sizin tercihinize göre değişebilir. Bazı şirketler, ortamları farklı ülkelerdeki kullanıcılarına göre oluşturur. Böylece kullanıcılar kendilerine yakın olan bulut depolama alanından uygulamalarına erişerek performans kazanırlar.

Uygulamaya başlamadan önce PowerApps’in 3 farklı hizmetinden de hızlıca bahsedelim. Şirket içi uygulamalar için Canvas App;  Bayiler, Alt yükleniciler gibi aynı tenant altında olmadığınız kullanıcılar için Portal App ve son olarak Model tabanlı uygulamalar geliştirmek için Model-Driven App bulunuyor.  Bu uygulamaların lisans tüketim biçimleri de hayli farklılık gösteriyor. Başlamak için ise hemen şimdi bir trial hesap oluşturmanız yeterli.

Şuan yapacağımız uygulamayı Canvas App olarak geliştireceğiz. Canvas App Nedir ?  tam bir PowerPoint gibi, nesneleri sürükle-bırak hareketleri ile oluşturabildiğimiz, bulut ya da local’de 200 + veritabanına kolayca bağlanabildiğimiz bir uygulama geliştirme alanı. Şirket içerisinde (aynı tenant altında) kullanılmak üzere bir uygulama istiyorsanız Canvas App tercih edebilirsiniz.

Sıfırdan Canvas App Oluşturma

Şimdi içerisinde neredeyse hiç kod olmayan, toplamda 1-2 saat içerisinde bitirebileceğiniz, bittiğinde şirket içerisindeki ilgili kişilerle anında paylaşabileceğiniz;  IOS, Android farketmeksizin marketten PowerApps’i indiren tüm mobil cihazlarda, tabletlerde ve masaüstü bilgisayarlarda kullanabilecek bir kayıt uygulamasını yapmaya başlayalım.

make.powerapps.com internet adresine, kullanıcı adımızla giriş yapıyoruz. Sıfırdan bir uygulama tasarlayacağımız için  “Canvas from blank” seçeneğini seçiyoruz.

Resim-1

Uygulamamıza bir isim veriyoruz. Bu isim daha sonradan da değiştirilebilir. Format bölümünde uygulamamızın hangi formda daha iyi bir görünüm kazanmasını istiyorsak onu seçiyoruz. Karar verirken, son kullanıcılarınızın uygulamayı ağırlıklı olarak nerede açacağını düşünebilirsiniz.

Resim-2

Bu uygulamada hazır formları kullanmak yerine sonsuz müdahale edebileceğiniz şekilde her özelliği tek tek ekleyeceğiz. Böylece hazır formların kaydet vb. komutlarındaki kalıp sıkıntılarından kurtulup, kaydederken verilerde format,düzen vb. istediğimiz şekilde değişiklik yapabiliriz.

Son kullanıcıdan aşağıdaki bilgileri alacağız. Bunun için Ad Soyad gibi etiket kısımlarının her biri için Label, veri girişi yapılacak kısımların her biri için Text Input alanı ekledim.

Resim-3

Bir de Şehir, Semt gibi açılır liste olabilecek alanlar için Input alanından Dropdown ekleyebiliriz. Ekleyebileceğiniz diğer seçenekler listede görüldüğü gibi, Tarih seçici için Date picker, kalem kullanarak imza vb. almak için Pen Input ya da Check box vb. olabilir.

Resim-4

Bu örnekte Şehir için drop down ekledikten sonra, drop down’un içinde görülecek değerleri ayarlayalım. Drop down gibi, içerisinde birden fazla veri listelenecek olan nesnelerin “Items” özelliğine verileri tanımlarız. Eğer listemiz çok uzunsa ve önceden veritabanı olarak eklediğimiz bir tabloda varsa direkt o tablonun adını yazabiliriz. Böyle bir tablomuz yoksa manuel olarak  bu şekilde [“istanbul”, “Ankara”] öğeleri ekleyebiliriz. (ilerleyen bölümlerde veritabanı eklemeyi göreceğiz)

Resim-5

Resim-6

Çok eskiden uygulamanın davranışını görmek için uygulamayı çalıştırmak zorundaydık. Şimdi uygulamayı çalıştırmaya gerek kalmadan, komutlara Alt tuşu ile birlikte basarak çalışmış hallerini görebiliryoruz.  Burada da Alt tuşu ile beraber Drop down’un ok işaretine tıklarsak uygulama çalışırken nasıl görüneceğini görmüş oluruz.

Resim-7

Şimdi iyi geliştiriciler için küçük bir hatırlatma. Uygulama geliştirirken bazen yüzlerce nesne eklemiş oluyoruz. Bu nesneleri başka kodlar içerisinde çağırmak gerekiyor. Eğer aşağıdaki hali ile çalışmaya devam ederseniz malesef her seferinde “onun adı neydi” diye gidip bakmak gerekiyor. Kontrollü ve dolayısıyla hızlı çalışmaya devam edebilmek için nesnelerin isimlendirilmesi çok mühim. Eğer ekip olarak app geliştiriyorsanız standardı ekiple paylaşmakta çok mühim. PowerApps geliştirmeye başladığım 2016 yılından beri aşağıdaki standartla çok rahat ediyorum.
label’lar için lbl_, Textbox’lar için txt_ , dropdown’lar için dd_ vb. gibi. Böylece kodu yazarken  txt_ yazdığınız anda txt olan öğeler liste halinde açılıyor ve ismini hatırlamasanız bile bulmak inanılmaz kolaylaşıyor. Bazen Türkçe’den dolayı nesne isimleri uzayıp gidiyor, bu nedenle, aslında eğer yatkınsanız nesneleri ingilizce isimlendirmenizi tavsiye ederim.

Resim-8

Bu düzenlemenin ardından, bir de nesnelerin yerlerini düzenleyelim. Tüm nesneleri tek tek düzeltmeye çalışmak yerine, tıpkı MS Office ailesindeki gibi “Align “ komutunu kullanacağız. Sol baştan aynı hizada olmaları için Align Left ve dikeyde aralarındaki mesafeleri eşitlemek için, bu listenin en altında olan “Distribute Vertically” seçeneğini kullanıyoruz.

Resim-9

Insert sekmesi altındaki, Button seçeneği ile bir de Kaydet düğmesi ekleyelim. Eklediğiniz öğelerin görünen metinlerini değiştirmek için üzerine çift tıklayabilirsiniz. Ya da aşağıdaki resimde sağ panelde görüldüğü gibi “ Text “ bölümünü kullanabilirsiniz.

Yeni başlayanların en sık yaptığı hata, aşağıdaki kırmızı ile işaretlenen bölümde oluyor.
On select yazısını gördüğünüz o olan , seçili olan nesnenin yani şuanda Butonun tüm özelliklerini kontrol edebileceğiniz bir açılır listedir.
Butonlara ilk tıkladığınızda bu listede “OnSelect” özelliği default olarak geliyor. Yani  şuanda “fx”  yazan alana, bu butona basınca gerçekleşecek eylemi yazabiliriz sadece. Bir renk kodu ya da “kaydet” gibi bir metin yazarsak hata alırız. Eğer butonun görünen adını değiştireceksek Onselect yazan yerden “Text” i seçmeliyiz. Ya da rengini değiştireceksek “Fill” seçeneğini seçmeliyiz.

Format ile ilgili bazı Temel ayarlar uzun süredir sağdaki panelde de yer alıyor. Hangisi kolayınıza geliyorsa tercih edebilirsiniz.

Resim-10

Şimdi bahsettiğim şekilde biraz renkleri ile oynadım. Bu sayfa için bir defalığa mahsus olarak her nesneyi tek tek seçip istediğim renkleri belirttim. Diğer sayfaları bu şekilde tek tek renklendirmeyeceğiz. Bu sayfadaki renk kodlarını otomatik almasını sağlayacağız. bunu ilerleyen makalelerde yazacağım.
App’e devam edelim. TextBoxların içerisindeki metinleri silmek için, textbox’a tıkladığınızda gelen sağ panelde Default bölümünün içini temizleyelim. Ya da az önce belirttiğimiz FX yani formül çubuğundan Default özelliği seçilerekte yapılabilir. Sağ panel bunun gibi bazı basit işler için hızlı olmanızı sağlar.

Resim-11

Datasource Ekleme

İlerleyen makalelerde fotoğraf kaydetme,veritabanına toplu kayıt, performans için kayıt yöntemleri vb. şeylere değineceğim.  Şimdilik bu aldığımız alanlar için veritabanına kaydetme işlemine geçelim. Öncelikle verileri nereye kaydedeceksek, View sekmesinden “Data Sources” alanından ya da en soldaki mini çubuktan Data source simgesi tıklanır. Böylece soldaki geniş Data sources paneli görünür. See all Connections’ a tıklayarak bağlanabileceğiniz kaynakları görebilirsiniz.

Resim-12

Bu örnekte verileri OneDrive’da hazırladığım bir Excel tablosuna kaydedeceğim. Bu nedenle aşağıdaki listeden OneDrive for Business’ı seçtim.

Resim-13

Excel tablom aşağıdaki gibi.

Tablonuzu PowerApps’e Datasource olarak tanıttığınız anda default olarak kendisini de bir IPowerApps_ID sütunu ekliyor. Ancak, kayıt buraya geldiğinde kaydın ID’si oluşuyor. Kaydetmeden PowerApps uygulamasının içindeyken ID ile işlemler yapmamız gerekebiliyor. Bu nedenle esktra ID sütunu ekledim ve buraya kendimiz bir ID atacağız.

***Siz de Excel ile deneme yapacaksanız Excel’de oluşturduğunuz bölümü seçip Tabloya dönüştürmeyi unutmayın. Aksi halde PowerApps Excel’inizi görmeyecektir. (Alanın tamamı seçilir, Home Sekmesi / Format As Table listesinden herhangi biri seçilir)

***OneDrive’da ya da SharePoint listlerinden deneme yaparken sütun başlıklarınızın türkçe karakterler ve boşluklar içermesi uygulamada beklenmedik hatalara sebep oluyor. O nedenle Tr karakterlerden ve boşluklardan kaçının!

Resim-14

PATCH Fonksiyonu ile Veritabanına Kaydetme

Artık kaydet komutumuzu yazmak için hazırız.

Veritabanına kayıt, veri güncelleme gibi işlemler için Patch komutunu kullanıyoruz. Veri güncelleme işlemleri için Updateif’ te kullanılabilir. Ancak performans olarak farkları var. Şimdilik kısaca Patch’i tavsiye ediyor ve geçiyorum. Veri güncelleme’yi konuştuğumuz başka bir zaman detaylıca konuşuruz.
Yeni Kayıt işlemi için Patch kullanırken Patch komutu bizden 3 parametre bekler. Ancak bu isterleri öneri alanından tam anlamamız açıkçası mümkün değil. Burada ekstra bilgi gerekiyor.

Resim-15

  • İlk parametre olan “Source” alanına, bir adım öncesinde datasource olarak eklediğimiz veritabanımızın adını yazıyoruz. Öneri olarak gelmesine dikkat edin. Gelmiyorsa yanlış giden bir durum var.
  • İkinci parametrede ise, öneride görünmeyen ancak bilmemiz gereken bir durum var. Eğer yeni kayıt oluşturuyosak “Defaults()” komutunun içinde veritabanımızın adını yazmalıyız.
  • Son parametre ise kayıt edilecek öğelerimiz. Süslü parantez içinde her bir sütunu ve içine yazılacak değeri belirtiyoruz.  Sütun isimlerinizin veritabanındaki isimler ile büyük-küçük harf vb. birebir aynı olmasına dikkat edin.

***Eğer veritabanınızı uygulamaya bağladıktan sonra , veritabanında bir değişiklik yaptıysanız mutlaka uygulama içinden veritabanını güncelleyin. (Uygulamadaki sol panelde veritabanı adınızın üzerinde sağ click ve refresh) Yoksa her ne yaptıysanız uygulamanıza yansımaz!

Resim-16

Koddaki komutlara bakacak olursak, Textbox ları veritabanına kaydederken “.Text”, dropdownları kaydederken “.selected.Value” yazıyoruz. Örneğin Date picker kullansaydık, “.SelectedDate” yazmalıydık. Zaten kodu yazarken kullandığınız nesnenin tipine göre, nesne adından sonra nokta koyduğunuzda Powerapps size öneri olarak listeleyecek bu uzantıları. Yeter ki önerileri doğru takip edin.

GUID: Ekstra olarak kodumuzun içinde GUID kodu görüyorsunuz. Bu da bize eşsiz bir ID oluşturuyor. (Örnek: f9168c5e-ceb2-4faa-b6bf-329bf39fa1e4) )Daha sonra uygulama içinden herhangi bir veriyi update etmek istediğimizde, GUID kod eşsiz olduğu için veritabanından tam istediğimiz veriye ulaşmamızı sağlayacak. Eğer SQL gibi veritabanları ile çalışıyorsanız, kendi tablolarında zaten bir ID kolonu oluşturmuş olacağınız için GUID’e hiç gerek yok diye düşünebilirsiniz. Düşünmeyin 😊 Şöyle bir örnekle açıklayalım,  veritabanında ID’nin oluşması için, uygulamadan kaydın mutlaka oraya kaydedilmiş olması gerekir, biliyorsunuz. Ancak bazı durumlarda kaydedilmeden de ID’ye ihtiyacımız oluyor. Örneğin, 30 soruluk gelişmiş bir anket uygulaması yaptınız, kullanıcı kaydet butonuna bastığında henüz şu soruları yanıtlamadınız vb. gibi bir bildirim vermek istiyorsunuz ya da verdiği cevapları gösterip değiştirmek istediğini seçip değiştirebilmesini istiyorsunuz diyelim. Bu durumu tespit edebilmek için soruları önce Cash’e yani PowerApps’teki adı ile Collection’lara kaydetmelisiniz. Bu gibi senaryolarda, tıpkı veritabanında çalışır gibi ID ile çalışmanız gereken durumlar doğar. Ancak henüz veritabanına hiç kaydetmediğiniz için henüz ID oluşmamıştır. İşte bu nedenle kaynak SQL bile olsa GUID’e ihtiyacımız olan zamanlar olur.

Yine veritabanına göre değişmekle beraber, genellikle uygulamalarda kaydet komutlarının içine, uygulamayı o an kullanan kimlik ve zaman gibi birkaç bilgiyi default olarak ekleriz. Eğer bu uygulamada bu bilgileri ekleyecekseniz veri tabanınıza usermail ve date sütunları da eklemelisiniz. (sütun başlıkları örnektir, kendi formatınızda isimler verebilirsiniz) Ben başlarken örneği kısa tutmak adına eklememiştim.

User.Email() :  Bu bilgi o sırada PowerApps’i açan kullanıcının e-mail adresini kaydetmemizi sağlar; masraf, izin, denetim, helpdesk vb. birçok uygulamalarda şarttır.  Talebi oluşturan kişiyi bilmemizi sağlamasının yanı sıra, datasource olarak O365 Users’ı ekledikten sonra, email bilgisi üzerinden bu kişinin Azure Active Directory’de kayıtlı olan departmanı, yöneticisi ve diğer hiyerarşik bilgileri gibi tüm bilgilerine erişmemizi ve uygulama içinde kullanmamızı sağlar. Ayrıca uygulamada giriş yapan kişinin kendinin ya da ekibinin verilerini görmesi için yazacağımız filtre kodlarında da gereklidir.

Today(): Bu formül işlemin yapıldığı tarihi yazar.

Now(): Bu formül işlemin yapıldığı tarihi saati ile beraber yazar.

*** Şimdi uygulamayı çalıştıralım. Uygulamayı çalıştırdığınızda arkaplanda Excel’in kapalı olduğundan emin olunuz. Yoksa tam olarak anlaşılmayan bir hata alabilirsiniz.

Resim-17

BROWSEGALLERY ile Listeleme Ekranı Oluşturma

Uygulamanın hizmet ettiği amaca bağlı olarak, genelde kaydettiklerimizi uygulama içerisinden de görmek isteriz. Bunun için uygulamaya bir list ekranı ekleyelim.  Yeni ekran eklemek için Insert Sekmesinden New Screen’e basalım. Burada içerisinde önceden öğeler eklenmiş hazır ekranlar var.
PowerApps’te öğeleri listelemek  için kullanılan nesnelerden birisi de “Galeri” dir. Burada da Galeri kullanacağız. Bu nedenle İçerisinde hazır galerisi olan List ekranını seçelim. Manuel eklemekten daha hızlı olacak, başka bir artısı yok.

Resim-18

Şimdi galerinin hangi veritabanının satırlarını göstereceğini belirtmeliyiz. Galeriyi seçtiğinizde aşağıdaki “Select a data source” paneli gelir. Buradan veritabanındaki tablonuzu seçebilir, ya da yukardaki Formül barında “Items” özelliği seçili iken, oraya tablonuzun adını yazabilirsiniz.
Items seçili ise, formül barında Default olarak filtre ve arama kodları hazır gelir. Şimdilik o özellikleri konuşmayacağız. Dolayısı ile tamamını silip veritabanındaki tablonuzun adını yazabilirsiniz.

Resim-19

Veritabanındaki her bir kayıt için galeride bir satır görünür. Buradaki galerinin ilk satırında yaptığımız tüm biçimsel ve işlevsel değişiklikler galerinin diğer tüm satırlarına da yansır. Örneğin birinci satırdan bir metin kutusunun rengini değiştirirseniz galerideki o öğenin kopyası olan diğer satırlarında rengi değişir.
Şuanda Galeride Excel’deki kayıtların tüm bilgileri görünmüyor. Yalnızca Ad Soyad ve Telefon Bilgisi görünüyor. Hangi alanda hangi sütundaki verinin görüneceğini ayarlayabiliriz. Bunun için, Textbox’larda Text özelliğine, İmage’lerde Image özelliğine aşağıdaki kodu yazarız.  Aşağıda “ThisItem.Tel” yazarak, bu textbox’ın içinde Excel’deki “Tel” sütunun değerini göster demiş olduk.

Resim-20

Şuan galeride bir tane image, iki tane textbox ve bir de aradaki çizgi için bir shape var gibi gözüküyor. Şimdi galerimiz seçili iken soldaki panele yaklaşalım, galerinin içinde hangi nesneler olduğunu buradan çok daha hızlı ve net görebilirsiniz. Galeride, o satırdaki kayda ilişkin şehir, yaş vb gibi daha fazla bilgiyi göstermek için daha fazla nesne ekleyebiliriz, bazen eklediğimiz nesneler çok küçüktür ve ekrandan tıklamak çok zor olur tasarım aşamasında. Bu durumda bu sol panel hayat kurtarıcıdır.

Her zaman olduğu gibi ilk iş olarak ekranın ve galerinin de adını değiştirelim. Galeriler için sistem BrowseGallery adını kullanıyor, ben de kısaltma olarak bg_  kullanıyorum. Galerinin amacına göre bir galeri adı verelim.

Resim-21

Artık “Liste”Sayfamız hazır. Peki uygulama ne zaman bu sayfayı gösterecek?

Navigate Komutu ile Sayfalar Arası Geçişler

Bu uygulama özelinde, yeni kayıt yapıldıktan sonra otomatik olarak liste sayfası açılsın.

Bunun için scr_yenikayıt sayfasına gidip kaydet butonuna tıklayalım, formül barında daha önceden yazdığımız kod görünecek. o kodun sonuna aşağıda işaretlenen Navigate kodunu ekleyelim. Bu şekilde, tek buton içerisinde birden fazla eylem emri olduğunda,  eylem emirlerinin arasına uygulamada kullandığınız dile bağlı olarak ; ya da ;; yazmalıyız.

Navigate komutu 3 parametreden oluşuyor.

  1. Gitmek istediğiniz ekran,
  2. Ekran geçiş şekli, yani geçiş animasyonu
  3. Opsiyoneldir. Ancak daha ilerki senaryolarda, gidilen ekrana beraberinde bir parametre, bir değişken değeri taşımak gerekiyorsa burada belirtilebilir.

Resim-22

Şimdiye kadar yaptıklarımıza bir bakalım;

Resim-23

Kaydettik, listede gösterdik. Şimdi de listede gördüğümüz öğelerin detayını görebileceğimiz bir ekran tasarlayalım.

Kayıt Detayları için Form Ekranı Oluşturma

Bu sefer Form sayfası kullanalım. Insert / New Screen / Form seçeneğine tıklayalım.

Resim-24

Daha önce yaptığımız gibi, Formlar için de veritabanı tanımlamalıyız. Aşağıdaki bölümlerden birinde tablomuzun adını yazalım.

Resim-25

Kaynağı belirttikten sonra soldaki Edit Form panelinden Fields alanına tıklayalım. Hemen yanında açılan Fields panelinden Detay formunda görmek istediğimiz sütunları seçelim ve Add butonuna tıklayalım.

Resim-26

Formu veri kaynağına bağladık. Şimdi şöyle düşünün, bu form ne zaman ve bu kaynaktaki hangi satırı gösterecek?

Form, biraz önce oluşturduğumuz galeriden bir öğe seçildiğinde görünür olacak ve o seçilen öğenin alanlarını gösterecek. O halde Form seçili iken “Items” alanına aşağıdaki kodu yazalım. Yani Item,  bg_yenikayitliste’den seçili olandır demiş olduk.

Resim-27

Detay Formumuz hazır.

Biraz önceki galeride gezerken detayını görmek istediğimiz öğeden buraya gelebilmek için, galeriye geri dönüyoruz. Galerinin 1. Bölümündeki ok işaretine tıklayıp OnSelect özellğine Navigate komutunu yazıyoruz.

Resim-28

İşte bu kadar, Yeni kayıt yapan, listeleyen ve listeden seçtiğiniz kaydın detayını gösteren bir uygulama bitmiş oldu.PowerApps‘te önceden varolan Sharepoint listlerine ya da SQL tablolarına bağlanarak otomatik uygulama oluşturma yöntemi de mevcut. Basitçe kaydetme, görüntüleme, silme, düzenleme işlevlerini hazır olarak sunar. Ancak o uygulamaları kişiselleştirmek, sıfırdan uygulama geliştirmekten daha zor. Eğer uygulamanızı kendiniz geliştirirseniz, şirketinizin neredeyse tüm taleplerine cevap verebilirsiniz.

Resim-29

Seçilen kaydı silme, düzeltme, kayda birden çok fotoğraf ekleme, barkod okuma, çekilen fotoğraftan metin okuma (OCR teknolojisi), AI Builder ile fatura resmini okuma ve alanları veritabanına yazma, GPS ile konum alma, Timer kullanma, PowerAutomate‘te iş akışı başlatma, Power BI‘ya bağlanma, Power BI Raporunun içine veri girişi App’in eklenmesi gibi  PowerApps ile yapılabilecek yüzlerce işlem var, üstelik basit birkaç bilgi ile uygulamaların offline çalışma imkanları da var. Adım adım ilerleyelim, bir sonraki yazıda kullanıcın fotoğraf çekip kaydetmesini, kaydettikten sonra hem textboxları, hem de image nesnesini resetlemeyi, Patch komutu ile veri kaydederken veriyi veritabanındaki formata göre formatlamayı konuşalım. Belki bonus Cash’e kaydetme işlemlerini de konuşuruz. 😊 Daha sonra silme, düzeltme, arama ve filtreleme işlemleri ile devam ederiz. Power BI’da olduğu gibi PowerApps‘te de performansı gözetecek şekilde hareket etmek gerekiyor. Veri tabanına kaydederken, arama, listeleme yaparken kullanabileceğimiz onlarca ileri düzey fakat kullanması bir o kadar kolay olan bilgi var. Hepsini yazacak kadar zamanımız olması dileğiyle :)


Resim-30

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft PowerApps, Power Apps, Power Platform, PowerApps,PowerApps nedir,Microsoft PowerApps nedir, Microsoft PowerApps ile uygulama geliştirme

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 39
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 3
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bahar Durmuş, 1986 yılında Silivri’de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında ekip arkadaşlarıyla eğitim müfredatına ve öğretim ilkelerine uygun “Egiyaz” isimli eğitim yazılımını geliştirdi. Üniversite’de bitirme projesi olarak, öğretim ilkeleri ile uyumlu Microsoft Office Eğitimleri içeriğini hazırladı, video anlatımlarını yaptı. Moodle sistemi üzerine yüklenen bu eğitim, Ilhan Varank tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesinde eğitimi destekleyen uzaktan eğitim materyali olarak uzun yıllar kullanıldı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. İlk olarak 3 yıl boyunca BilgeAdam Kurumsal‘da, Türkiye’nin kurumsal firmalarına, Word, Excel, Access, VBA eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri vermek üzere Microsoft Office Danışmanı olarak görev aldı. Sonrasında 3 yıl boyunca Finansbank’ta Eğitim, Raporlama ve İş Geliştirme uzmanı olarak görev aldı. Aynı zamanda Bilgegüç danışmanlık firmasında kurumsal eğitimler vermeye devam etti. Microsoft’un Power BI’ı dünyada duyurmasıyla beraber PeakUp Bilişim Teknolojileri’nde “Business Applications Manager” olarak yeni görevine başladı. Burada Power BI, PowerApps ve şimdiki adıyla PowerPlatform alanında Türkiye’deki ilk uygulamaları geliştirdi. Aynı zamanda firmaların yenilenen MS Office ürünlerinde geride kalmaması için çeşitli eğitim içerikleri geliştirdi ve Office eğitimlerini ekibiyle beraber sürdürmeye devam etti. 2017 yılında Kurumsal Çözümler Zirvesinde “10 Dakikada Mobil Uygulama Geliştirin” konulu oturumla, Türkiye’ye PowerApps’i duyuran kişilerden oldu. Şuanda kendi firması olan BI CASTLE Bilişim Teknolojileri firmasında PowerPlatform Eğitmeni / Danışmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir. 10 Yıllık Microsoft ürün ailesi kariyerinde bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen firmalarında başarı ile sonuçlanan yüzlerce eğitim ve onlarca danışmanlık yapmıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Bu konuda bir kaç sorum var mail atma şansımız var mı?

  2. Merhaba, devami gelecek mi ? Cok guzel bir anlatim. Tesekkurler

  3. Bahar hocam merhaba,
    Anlatımınıza bayıldım. Ben de hemen uyguladım ve başarılı sonuç aldım. Kendimi bu konuda geliştirmeye çalışıyorum. En son eklediğiniz kişilere fotoğraf ekleme işi için baya çabaladım ama bir türlü başaramadım. Bununla ilgili bir kaynak paylaşmanız ya da kısa bir video paylaşmanız mümkün mü acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir