Microsoft Intune Universal Print
0

Bu yazımda sizlere Microsoft Office 365 ile gelen Universal Print hizmetinin kullanılabilmesi için gerekli olan ön gereksinimler ve bu servisi nasıl yapılandırabileceğiniz hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Universal Print, Microsoft’un bulut yazdırma hizmetidir ve kullanıcıların her yerden yazıcılar üzerinden çıktı almasına yardımcı olur. Bu hizmet, bulutu bir yazdırma sunucusu olarak kullanmanıza izin verir.

Universal Print özelliğini destekleyen yazıcılarınızı doğrudan Universal Print kullanacak şekilde yapılandırabilirsiniz veya Universal Print konektörünü kullanarak eski yazıcılarınızı bağlayabilirsiniz. Yazdırma işlemi önce bulut’a ardından fiziksel yazıcıya gidecektir. Tasarımınız izin veriyorsa eğer artık gerekmediği taktirde mevcut yazdırma sunucusunu da kullanmayabilirsiniz.

 

Resim-1

Universal Print Ön Gereksinimleri:

  • Windows 10 (1903 ve sonrası)
  • Desteklemeyen yazıcılar için Universal Print Connector sunucusu
  • Universal Print’i yönetmek için kullanıcı hesabının Print Administrator ya da Global Administrator rolüne sahip olması gerekli.
  • Universal Print yöneticisinin kendisine atanmış Universal Print’i içeren bir lisansa sahip olması gerekli.

Lisans Gereksinimleri:

  • Microsoft 365 Enterprise F3, E3, E5, A3 ve A5
  • Windows 10 Enterprise E3, E5, A3 ve A5
  • Microsoft Business Premium
  • Universal Print (Universal Print’in Azure Active Directory’e ihtiyacı vardır.)

Hem kullanıcıların hem de yöneticilerin Universal Print için lisanslara ihtiyacı vardır. Her lisans varsayılan olarak beş yazdırma işi ile gelir. Bu lisanslar havuzlanmış lisanslar olduğundan toplam yazdırma işi sayısını elde etmek için bu işleri lisans sayısı ile çarpmalısınız.

100 kullanıcı varsa tüm kullanıcılarınız için 500 yazdırma işi anlamına gelir. (Burada en önemli nokta yazdırmanın bir sayfadan mı yoksa yüz sayfadan mı oluştuğunun önemi olmamasıdır.) Ek yazdırma işleri satın alarak havuzunuza daha fazla iş ekleyebilirsiniz. Mevcut tüm yazdırma işlerinizi bir ay içerisinde kullanmazsanız eğer süresi dolar ve bir sonraki aya devretmez.

Universal Print Kurulum Adımları:

  • Printer Envanter

Universal Print’e kaydetmek istediğiniz yazıcıların güncel bir envanterini oluşturarak başlamalısınız. Yazıcıların Universal Print’e hazır olup olmadıklarını kontrol edip, uygun durumda olmayan yazıcıları hazır hale getirmek için sabit bir yazılım veya uygulama güncellemesi olup olmadığını tespit etmelisiniz.

  • Hazırlık

Universal Print özelliğinin kullanılabilmesi için ihtiyaç duyulan yazdırma işi sayısı hakkında tahmini bir değerin olması gerekir. Ardından lisans sayısı baz alınarak kaç tane yazdırma işi olduğunu hesaplamalısınız. Ek olarak Universal Print hizmeti yöneticilerinin ve bu yapıyı kullanacak olan kullanıcıların doğru lisansa sahip olduğundan emin olmalısınız.

  • Universal Print Connector Kurulumu

Universal Printer yapısını desteklemeyen yazıcılar için gerekli yazılımının kurulum adımlarını kapsamaktadır.

Resim-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-3

Universal Printer Connector kurulum ekranında, “Sign in using your organization’s account” bölümünde Azure Tenant’ınızda bulunan kullanıcı adınız ve şifreniz ile oturum açarak ilerleyebilirsiniz.

Resim-4

Register this connector with Universal Print ekranında Connector’a bir ad verip Register butonuna tıklamalısınız. Bu işlem sırasında bir hata alırsanız konektörü kurmak için kullandığınız kullanıcının lisansını ve yetkilerini kontrol etmelisiniz.

Resim-5

Registered Printers, Universal Print’e kayıtlı tüm yazıcıları gösterir.

Available Printers, Universal Print’e kaydedebildiğimiz tüm yazıcıları göstermektedir.

Operation List, Universal Print konektörünün gerçekleştirdiği tüm operasyonları gösteren bölümdür.

Automatically Collect Diagnostics seçeneği ile konektörün tanılama verilerini toplamasını ve Microsoft’a göndermesini sağlar.

Enable Hybrid AD Configuration seçeneği aktifleştirilirse konektör yazdırma işini hedef yazıcıya göndermek için kullanıcı hesabının kimliğine bürünerek yollar. Bu seçenek pasif kalırsa konektör sistem hesabını kullanır.

Available Printers ekranında bir yazıcıyı seçip Register butonuna basarak yazıcınızı kayıtlı yazıcılara (Registered Printers) ekleyebilirsiniz.

  • Yazıcıların Kaydedilmesi

Universal Printer için uygun yazıcının nasıl kaydedileceğine ait üretici firmanın yönergelerinin izlenmesi gerekmektedir. Universal Print uyumluluğu olmayan yazıcı için Universal Print Connector uygulaması kullanılması gerekmektedir.

Resim-6

Yazıcılarınızı, yazıcı paylaşımlarınızı ve konektörlerinizi yönetmek için Universal Print portalını kullanabilirsiniz. Universal Print ekranında paylaşmak istediğiniz yazıcının üzerine sağ tıklayıp “Share” butonuna tıklayın. Paylaşmak istediğiniz yazıcılar üzerinde bazı özellikleri de ayarlayabilirsiniz.

Resim-7

Yazıcıya ait Paylaşım Adını (Share Name), Paylaşıma sunulacak olan yazıcıyı (Select Printer) ve Yazıcı hangi kullanıcı grupları arasında paylaştıracak ise (Selected Members) o grupları bu ekrandan belirleyebilirsiniz. “Allow access to everyone in my organization” seçeneğini kullanarak paylaşılan yazıcının kurumunuz içerisinde bulunan tüm kullanıcılarınızın erişimini de sağlayabilirsiniz. Paylaşılan yazıcının durumu Universal Print ekranındaki Printers bölümünde “Shared” olarak değişecektir. Ek olarak paylaşılan yazıcınızı Universal Print konsolunda Printer Shares bölümünde de görebilirsiniz.

  • Yazıcıların Test Edilmesi

İstemci işletim sistemlerine yazıcı ve tarayıcı ekle seçeneğini kullanarak yazıcı eklenmesini kapsayan kısımdır. İstemci işletim sistemlerinde yazıcılar ve tarayıcılar sekmesinde ayarlarınızı açıp Cihaz Ekle butonu ile yazıcınızı ekleyebilirsiniz. Yazıcılar kullanıcılar tarafından manuel olarak eklenebileceği gibi Microsoft Endpoint Manager aracını kullanarak cihazlar içinde yapılandırma profili dağıtabilirsiniz.

Microsoft Endpoint Manager Admin Center ekranında sırasıyla Devices daha sonra Configuration Profiles seçeneği tıklanır. Devices | Configuration Profiles ekranında (+ Create Profile) butonuna tıklayalım.

Karşınıza gelen Create a Profile ekranında Platform kısmında Windows 10 and later, Profile type bölümünde Settings Catalog seçeneğini seçip Create butonu ile ilgili politikayı oluşturmaya başlayalım.

Resim-8

Settings Catalog ekranında Name bölümünde oluşturduğunuz politikaya bir isim verebilir, Description bölümünde de oluşturduğunuz politika ile ilgili kısa bir tanım bilgisi verebilirsiniz. Name ve Description bilgilerini girdikten sonra Next butonu ile ilerleyebilirsiniz.

Resim-9

Configuration Settings ekranında, Settings picker arama alanına “Printer Provisioning” yazarak ilerleyelim. Karşınıza gelen Printer Shared ID (User) bölümünde Cloud Device ID (User) ve Printer Shared Name (User) seçeneklerini seçip ilerleyelim.

Resim-10

Resim-11

Install (User) bölümünde paylaşılan yazıcının kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Cloud Device ID (User) kısmı yazıcı kimliğini gösterir. Universal Print ekranında yazıcı kimliğini görebilirsiniz.

Printer Shared Name (User) yazıcıya ait paylaşım adını gösterir. Universal Print ekranında yazıcı paylaşım kimliğini görebilirsiniz.

Shared ID (User) yazıcının paylaşım kimliğini gösterir. Universal Print ekranında yazıcının paylaşım kimliğini görebilirsiniz.

 

Resim-12

Printer Shared ID ekranında gerekli tüm bilgileri girdikten sonra “Add” butonuna tıklayarak paylaşılan yazıcıları ekleyip kullanıcılarınıza dağıtabilirsiniz.

Scope Tags ekranında RBAC yapılandırması ile rol bazlı yetkilendirmeler yapabilirsiniz. İlgili Scope Tag işlemini tamamladıktan sonra Next butonu ile ilerleyelim. Assignment bölümünde ilgili politikayı hangi cihaz grubuna atamak istiyorsanız o grubu seçmelisiniz. İlgili grubu seçip, Next butonu ile ilerleyelim. Review + Create ekranında ilgili politika oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.

 

Resim-13

İlgili politikayı oluşturup kullanıcılarınıza atadıktan sonra eklenen yazıcının Universal Print kullanarak test sayfası yazdırarak çalıştığından emin olabilirsiniz.

Faydalı Olması Dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı https://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft Intune, Mobile Device Management, Mobile Application Management, System Center Configuration Manager, Universal Print, Universal Print Connector, Print Administrator, Global Administrator, Azure Active Directory, Printer Provisioning

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir