Önceki iki makalemizde storage mirroring yapılandırması, replication set oluşturulması, connection oluşturulması ve Application Manager yapılandırması ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmıştım. Bu makalemde ise yapılandırılan Application Manager toolunun çalıştırılması ve disaster durumunda failover durumunun nasıl devreye sokulacağı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
Storage Mirroring Application Manager konsoluna aşağıdaki lokasyondan ulaşabilirsiniz.
Start – Programs – Storage Mirroring – Application Manager
Application manager eğerki daha önceden yapılandırılmamışsa aşağıdaki Application Manager konsolunun “Welcome” ekranı ile karşılasırsınız.
Resim-1
Application Manager konsolunda, sol bölümde bulunan “Tasks” başlığı altında ki seçenekler, farklı uygulamaları koruma altına almanızı sağlayacaktır. Bu makalede uygulamalardan “Protect Exchange Server” opsiyonu kullanılmıştır. Aşağıda bu opsiyon hakkında gerekli açıklamayı bulabilirsiniz.
Protect Exchange Server
Bu opsiyonu seçtiğinizde sağ bölümde, exchange sunucunuzu korumak için gerekli adımların yer alacağı “Manage Exchange” sayfası görüntülenecektir.
Eğer daha öncesinden hedef/kaynak koruması için yapılandırma yapıldıysa, Manage Exchange penceresinde bu bilgiler görüntülenecektir.
Resim-2
Select a Domain
Ana penceredeki Domain Name alanında, Application Manager’ ın yer aldığı root domain’i otomatik olarak görülecektir. Bu bölüm önemlidir çünkü exchange sunucu objeleri herzaman Active Directory Configuration container’ın içerisinde yerleşiktir.
Eğer domain’i değiştirmek istiyorsanız, Application Manager client’ın bağlanabildiği bir trusted root domain ismini yazabilirsiniz. Eğer girilen domain name bilinmeyen yada Active Directory credential’larını karşılamıyorsa, domain login ekranı karşınız çıkar. Bu ekrana domaine login olabilmek için gerekli domain name, user name ve password bilgilerini girmeniz gerekecektir.
Farklı bir domain için tam yetkili kullanıcı adı girmeniz gerekmektedir. Bu kullanıcı adı NetBIOS domain name\username yada username formatında olmalıdır. Eğerki girilen kullanıcı adı tam yetkili değilse, varsayılan domain kullanılacaktır.
Resim-3
Kaynak ve Hedef Sunucu Seçimi
Application manager exchange çalıştıran belirlenen domaindeki tüm sunucuları Source Server ve Target Server listesine otomatik olarak ekleyecektir.
Eğer daha önceden source\target sunucular için koruma etkinleştirme ve devre dışı bırakma yapılandırması yapıldıysa, var olan yapılandırma ayarlarınızı kullanmalısınız. Configure yada Validate butonlarına bastığınızda önceki yapılandırma bilgilerinizi yeniden kullanmak istediğinizi soran bir uyarı ekranı görüntülenecektir. Önceki ayarları kullanmak için Yes, Application Manager varsayılan ayarlarınına geri dönmek için No seçeneğini seçmelisiniz.
Source Server, bu alanda korumak istediğiniz exchange server’ı seçiniz. Seçilen bu sunucuya eğer ilk kez login oluyorsanız login bilgilerinizi sunucuya girmeniz için bir uyarı ekranı karşınıza çıkacaktır.
Source sunucuyu seçtikten sonra target sunucuyu seçtiğinizde aynı uyarıyı karşınıza çıkacaktır. Application manager failover özelliğini kullanmak, yapılandırma bölümündeki yapılan failover monitor ayarları ile uyumlu olana kadar mevcut olmayacaktır.
Target Server, bu alanda failover durumunda source sunucunuzu koruyacak backup exchange sunucunuzu seçiniz. Target sunucu, source gibi aynı exchange admin group üyesi olmalıdır.
Server Login Bilgilerinin Girilmesi
İlk kez bir sunucu seçtikten sonra, seçilen sunucuya login olmak için kullanılacak olan user name ve password bilgilerinin sorulduğu ekran karşınıza çıkacaktır. Girilen account seçilen sunucu için Double-Take Admin local security group üyesi olmalıdır.
Resim-4
Farklı bir domain için tam yetkili bir kullanıcı adı girmeniz gerekmektedir. Application Manager sonraki sunucu seçimlerinde aynı kullanıcı bilgilerini kullanmak isteyip istemediğinizi soran uyarı ekranı getirecektir.
Sunucu Korumasını Etkinleştirme
Storage Manager Aplication Manager penceresinde mevcut protection durumuna göre değişen Enable\Disable Protection butonu bulumaktadır. Bu buton mevcut koruma durumunu göstermek için güncellenecektir. Eğer application manager korumayı etkinleştirmek için uygun bir yapılandırma yapılmamışsa, Enable\Disable butonu ve menü seçenekleri devre dışı durumunda olacaktır.
Source\target alanlarında kaynak ve hedef sunucularımızı gösterip validate işlemi başarılı bir şekilde yapıldıysa, Monitor tabına tıklayarak görüntülenen bağlantı durumunu görüntüleyebilirsiniz.
Resim-5
Bu pencerede “Protection Details” bölümünde Hide\Show butonuna basarak protection yapılandırması hakkında ki detayları görüntülebilir yada gizleyebilirsiniz.
Protection Etkinleştirmesi
Protection’ ı etkinleştirmek için Enable Protection butonuna yada Action menüsünde Enable protection seçeneğini seçerek protection’ ı etkinleştirebilirsiniz. Eğer siz Validation check işlemini başlatmadıysanız, domain, source, target yada konfigurasyon parametrelerini değiştirdiyseniz yada connection’ ı devre dışı bıraktıysanız size o anda validation check işlemini yapmanızı bildiren bir uyarı gelecektir. Protection Status ekranında bağlantının mevcut durumu görüntülenecektir. Replication işlemi tamamlandığında bu alan “Protected” olarak değişecektir.
Bir kaynak sunucu durumu, hedef sunucu ile bağlıysa ve application manager ile oluşturulmuş bir replication sete sahipse “Protected” durumunda olur.
Protection Devredışı Bırakmak
Application Manager ile varolan source\target bağlantısını devredışı bırakabilirsiniz.Aplication Manager yapılandırma parametrelerinden birini değiştirmeden önce protectionı devre dışı bırakmalısınız.
1. Eğer source ve target server alanlarında sunucular seçili ise Protection Status alanında Protected yazılı olacaktır
2. Disable Protection yada Action menüsünden Disable Protection seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Protection Status durumları aşağıdaki tabloda açıklanmıştır.
Resim-6
Disaster Anında Failover İşlemini Başlatmak
Herhangi bir nedenden ötürü eğerki exchange sunucumuz çalışamaz duruma gelirse, şimdiye kadar ki yaptığımız yapılandırma ayarlarından sonra failover işlemini başlatmak sadece bir tuşa basmakla gerçekleşiyor
Resim-7
Bu ekranda Protection Control alanında bulunan Failover butonuna basmanız, artık exchange görevinin asıl sunucumuzdan sonradan yapılandırılan sunucumuza tüm kullanıcı bilgi ve datalarıyla beraber geçemesini sağlayacaktır.
Bir sonraki makalemde ise sizinle faiover sonrasında asıl sunucumuzu yeniden devreye sokmak için yapılacak Failback işlemini sizinle paylaşacağım
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
–