GSLB Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Network

GSLB Nedir?

0

Son günlerde gündemim bu olmaya başladı okuduğum anladığım şeyleri bir araya getirip benim gibi araştırmaya kalkacak kişiler için not mahiyetinde ile yazıya dökmek istedim. GSLB açılım olarak Global Server Load Balancing anlamına geliyor Küresel Sunucu Yük Dengleyici. Bu sistem araştırmalarıma göre 2 türlü kullanılmış kullanım mantıklarını birbirine çok yakın olmakla beraber tamamen ihtiyaca göre tasarlamaya dayalı.

Şimdi diyelim ki bir uygulamamız ve dünya çapında hizmet veriyoruz çok bilinen bir sosyal medya sitesi olsun. Mantık şu bir web sitesi var ve 3 tane farklı lokasyonlarda veri merkezimiz var Amerikadan bir kişi bağlandığında Amerikadaki veri merkezine, Avrupadaki kişi Avrupaya, Asyadaki kişide yine Asyadaki veri merkezine yönlendiriliyor. Örnek verecek olursak İstanbuldan www.facebook.com’a ping atıyorum çözdüğü ip’nin konumuna baktığımda Bulgaristan’daki bir veri merkezini gösteriyorken Azure’da Amerika konumdaki bir bilgisayardan denediğimde çözdüğü ip’nin konumu Amerikadaki bir veri merkezi.

 Resim-1

Resim Kemp’den

Yukarıdaki resimde daha iyi anlamak için minik bir örnek var, yani mantık olarak herkes kendine en yakın olana yönlendiyor bununla birlikte ek parametreler var yoğunluğa göre ayrım up-down durumuna göre ayrım gibi. Amerikadaki çok yoğun ise kişiyi Avrupaya yönlendirme gibi senaryolarda yapılmış.

İki türlü demiştik diğer tür ise Disaster, tahmin etmek zor değil Primary hizmet veremiyorsa Disaster’a yönlendir. Peki örnek bir senaryo olarak İstanbul ve Ankarada olmak üzere iki veri merkezimiz var burada GSLB nerede çalışmalı? Türkiyede ki gibi Cloud için kısıtlamalar olmayan yerlerde bu iş direk Cloud’da çözülmüş ve uygulanmış. Zaten mantık olarak Down olmasını beklediğimiz bir veri merkezine bu hizmeti yerleştirmek tabikide saçma olur. Disaster şu şekilde bir model var, HealtCheck.

Küçük bir açıklama ile örneklendirip ana konuya geri dönelim, kurum içinde hizmet veren bir inhouse CRM’iniz var. crm.mshowto.org, bu site load balancer üzerinden hizmet veriyor yani sitenin adresine ping attığınızda load balancer IP’sini çözüyor o IP’nin arkasında ise 5 tane sunucu aynı hizmeti veriyor. Load Balancer yükü iskamil kağıdı dağıtır gibi sunuculara dağıtarak gönderiyor. Gönderirken aynı zamanda onların sağlık durumuna bakıyor http ya da https isteklerine cevap veriyor mu? evet ise oraya kişiyi yönlendiriyor bazen 443 portuna telnet ile cevap veriyor olması o hizmetin çalıştığı anlamına gelmez burada ürünler ile farklı teknikler uygulanmış 443 cevap veriyor ve uygulama OK mesajı dönüyor mu? Bu tam olarak UP anlamına geliyor.

Şimdi ana konuya geri dönecek olursa iki şehirde veri merkezimiz vardı GSLB’de Azure’da olsun tıpkı bir Load Balancer gibi  (ki zaten Load Balancer (Azure üzerinde de olmasıyla birlikte F5, Nginx, Kemp, CloudFlare, AviNetworks gibi vendorların birbirine benzer çözümleri var.)) HealtCheck durumuna göre trafiği ilgili yerlere yönlendiriyor. Olası bir sorun tespit edildiği takdirde ilgili IP adresi artık yönlendirilecek IP’ler arasında kaldırılıyor ta ki tekrar hizmet verecek duruma gelene kadar.

Konu aşağı yukarı böyle umarım faydalı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: GSLB nedir, GSLB, Global Server Load Balancing, Küresel Sunucu Yük Dengleyici, LB

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1993 yılında İstanbul'da doğdum. Üniversiteyi bitirdikten sonra çeşitli eğitimler aldım ve almaya devam ediyorum bugüne kadar DHL, Erdem Hastanesi, Netaş ve Glasshouse'da çalıştım. Şimdiler ise Vakıf Emeklilik'de sigorta sektöründe güvenlik ürünleri üzerine çalışıyorum.Hiç bir zaman hırslı bir insan olmadım her şey yalnızca eğlence için hobilerimin arasında yemek yapmak, balık tutmak bir şeyler okumak ve bilgili insanları dinlemek var. Linux'u ve yardımlaşmayı seviyorum Linux'da pek iyi değilim çünkü Linux çok geniş bir alan yazdıklarımla ya da Linux ile alakalı konuşmak ya da soru sormak isterseniz bash'ımla beraber. -Cheeers

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir