1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange Server 2013 Management Shell ile Genel Yönetimsel Görevler Nelerdir? – Bölüm 1


0

Exchange 2013 yapınızı Management Shell ile nasıl yönetebilirsiniz. Microsoft, Exchange 2007 döneminde yaptığı değişiklikler ile bizleri oldukça şaşırtmıştı. Bu değişimler ile beraber gelen Powershell, Exchange Server adminlerine komut satırından tüm yapıyı yönetme imkanı tanıyordu. Zaman içinde Exchange Server 2013’e(150 civarında yeni cmdlet ile) kadar geldik. Tabii ki değişimler ve gelişimler de devam etti ve Powershell 3.0 ile yönetimsel işlerimize devam ediyoruz.

Exchange Server 2013 organizasyonunda Exchange Management Console yerini Exchange Admin Center’a bıraktır. Bununla birlikte halen Exchange Management Shell’e sahibiz ( hatta yeni gelen 140+ yeni cmdlet ile ).

Yazımın devamında;

Exchange Management Shell için EMS kısaltmasını kullanacağım

Exchange Admin Center için EAC kısaltmasını kullanacağım.

Windows Powershell için WPS kısaltmasını kullanacağım.

Remote Desktop Protocol için RDP kısaltmasını kullanacağım.

Exchange organizasyonu yönetimi için bir client’a EMS’yi yükleyebilirsiniz, doğrudan Exchange Server’larınızdan birine RDP ile bağlanabilirsiniz ya da Powershell Remoting’den yararlanabilirsiniz.

Powershell Remoting kullanmayı inceleyerek başlamak istiyorum.

Domain Controller üzerinde Windows Powershell uygulaması ile Powershell Remoting’i kullandım.


Resim-1

Üstte görüldüğü üzere 00E2 isimli Exchange Server’da hizmet veren IIS altındaki Powershell Virtual Directory’sinden faydalanarak açtığım Session’i 00DC1’in Windows Powershell Session’ina Import etmiş olduk.

Get-psSession cmdlet’i ile açtığımız Session’ı gözleyebiliriz.


Resim-2

Test amaçlı olarak get-exechangeServer cmdlet’ini kullanabiliriz.


Resim-3

Üstte görüldüğü üzere Session’ımızda Exchange cmdlet’lerini çalıştırabiliyoruz.

Remote Session’da pipelining kullanımına bir örnek verelim.


Resim-4

Mailbox’ı CorporateDB’de olan kullanıcıların departman niteliklerini değiştirmiş olduk


Resim-5

Sonucun detayı üstteki gibidir. Açılan Session’da çalışmak istediğimiz scope’u belirleyerek çalışmak da mümkün.


Resim-6

Üstteki örneğe bakacak olursak; Session’ı “Services” OU’yu ile sınırlandırıp Mailbox’lara baktığımızda iki adet Mailbox görmekteyiz.

Scope’u tüm Forest’a çevirerek baktığımızda tüm Mailbox’ları görebiliyoruz. Scope kısıtlaması sırasında gerekiyorsa Domain Controller ve Global Catalog seçimi de yapabilirsiniz. Seçimler için,

-SetPreferredDomainControllers Server_fqdn ve -PreferredGlobalCatalog Server_fqdn parametrelerini kullanabilirsiniz.

Özet:

Exchange Server 2013 yönetiminde Powershell Remoting’den bahsetmiş olduk. Genel olarak kullanımı Management Tool yüklü olan bir sunucu konforunda olsa da Remote Powershell Session’ının kullanımında pipeline kullanımına dikkat etmek gerekebilir. Remote Powershell Session’ı içersinde neler yapabileceklerinizin cevabı, aslın neler yapmak istediklerinizle orantılıdır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir