ESXi Hostuna Putty ile Bağlanmak
  1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

ESXi Hostuna Putty ile Bağlanmak

0

Esxi hostuna putty ile nasıl bağlanılır ? Esxi hostlar web üzerinden görsel olarak yönetildiği gibi, ssh üzerinden bağlanılarak cli üzerinden yönetilebilir.Aslında bildiğiniz gibi web arayüzünden yaptığınız her işlem arka tarafta komut olarak işlenmektedir.Web arayüzünden yapamadığınız tüm işlemleri komut satırından rahatlıkla yapabilirsiniz. Tabi bu işlemleri gerçekleştirebilmek için putty tarzı ssh client tarzı bir uygulamaya ihtiyacınız bulunmaktadır.

Öncelikle ESXi hostumuzdan güvenlik amacı ile default olarak kapalı gelen SSH portunu açıyoruz. Timeouts süre belirleyebilir o süre içinde açık kalabilir.SSH portu’nu güvenlik açısından uzun süre açık bırakmamak gerekmektedir.
İsterseniz bu işlemi web arayüzünden de yapabilirsiniz.

Eğer putty yazılımınız yok ise , host üzerinden de console erişebilirsiniz. Host > Sağ Tıkla > Get SSH for Chrome ile erişebilirsiniz.


Resim-1

Putty ile host ip adresimizi yazıp bağlanıyoruz.


Resim-2

Host üzerinden System Customization / Troubleshooting Options  giriş yapıyoruz.


Resim-3

Troubleshooting Mode Options / SSH Enabled yapıyouz.


Resim-4

Veya putty ile bağlanmadan Host üzerinden Host/Actions/Services/SSH açabiliriz.

Resim-5

Veya putty ile bağlanmadan Host üzerinden Host/Actions/Services/Enable console shell tıklayıp giriş yapabiliriz.


Resim-6

Komut satırındam cd /usr/sbin path’ine girip > enter > ls diyerek sbin içerisindeki komutları listelebilirsiniz. esxcfg komutlarının listelendiğini görmekteyiz.
Örnek olarak esxcfg-nics komutu ile ilgili parametre ve detayları gözükmektedir.

Karşımıza gelen pencerede “-l|–list” parametresini sistem üzerindeki nic kartlarını ve tanımlı ayarları listeleyeceğiz.

nic kartları listesi karşımıza gelmiştir. Örneğin up olan vmnic5 adında ve ona ait tanımlı özellikleri görmekteyiz.


Resim-7

esxcli komutunu çalıştırıp , komut detaylarını inceleyeceğiz. Options kısmında komut kullanım detaylarını gözükmektedir. Available Namaspaces bölümünde esxcli komutu ile birlikte kullanılabileceğimiz namespaces’leri seçebiliriz.

“esxcli system” komutunu çalıştırdığımızda vmkernel üzerinde düzenlemeler yapabiliriz.


Resim-8


Resim-9

“esxcli network firewall ruleset list” sistem üzerinde aktif pasif servisleri görebilirsiniz.


Resim-10

“esxcli system hostname” komutunu çalıştırdığımızda get ve set olarak iki parametre gelecektir.Get komutu ile hostname bilgisini alabilir , set komutu ile de hostname ataması yapabiliriz.

“esxcli system time get” komutu ile de zaman bilgisini listeleriz.

“esxli system version get” ile de esx versiyonumuzu öğrenebiliriz.

“esxcli system shutdown” ile reboot veya power off yapabiliriz.

“esxcli network” çalıştırıp detaylara göz atalım. “esxcli network ip” komutunu yazarak listeleme yapabilirsiniz.

“esxcli network ip interface list” ile vmkernel network listelemesi yapabiliriz.

“esxli network ip interface ipv4 get” yazdığımızda vmk üzerindeki ip bilgilerini öğrenebiliriz.

“esxcli network firewall get” firewall güvenlik duvarının aktif olup olmadığını görebilirsiniz.

“esxcli esxcli command list” tanımlı olan komutların listesi gelmektedir.

“esxcli system account list” ile sistemde tanımlı kullanıcı listesi gözükmektedir.

Vmware üzerinden Cli kullanım dökümanını indirirerek komutlara ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: vSphere 6.7 SSH Uzak Bağlantı-CLI,vsphere,ssh,powercli,ESXi hostuna putty ile bağlanmak vSphere 6.7

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 6
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Batuhan DEMİRDAL, 13 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektöründe çeşitli kuruluşlarda Sistem Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Microsoft Sistem Mühendisliği sertifikasyon eğitimlerini tamamlamış ve “Microsoft MCSA” ünvanını almıştır. VMware Sanallaştırma Platformu sertifikasyon eğitimlerini tamamlamış olup VMware VExpert ünvanını almıştır. 2020 yılı itibari ile VMware VExpert PRO ve VExpert SECURİTY ünvanı almıştır. Dell Poweredge Sunucu’ya Müdahale Konusunda Yetkili Sertifikaya sahiptir. Sanallaştırma , Hyper-Converged ve Cloud iş alanında aktif olarak çalışmalar ve projeler yürütmeye devam etmektedir. Batuhan DEMİRDAL, Bilgi Teknolojileri Kıdemli Danışman olarak görev yapmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir