Elektrik Faturalarına Savaş Açıyoruz – Windows Server Power Management 2
  1. Anasayfa
  2. Server Ailesi

Elektrik Faturalarına Savaş Açıyoruz – Windows Server Power Management 2

0

İlk bölümümüzde Windows Server Power Management’a değişnmiştik. Eğer ilk bölümü okumadıysanız öncelikle makaleye 1. Bölümden başlamanızı öneririm. Aşağıdaki linkten ilgili makaleye ulaşabilirsiniz.

Elektrik Faturalarına Savaş Açıyoruz – Windows Server Power Management 1

Bu bölümde Power management için kullanacağımız Group Policy’lere detaylı olarak değineceğiz. Power Management Group Policy alanı aşağıdaki policy konfigürasyonlarına sahip.

  • Button Settings
  • Energy Saver Settings
  • Hard Disk Settings
  • Notification Settings
  • Sleep Settings
  • Video and Display Settings

Makaleye başlamadan önce, bir çoğunuzun bildiği bazı terimlere yeniden bakalım.

  • Shutdown : Elektrik tüketmeyecek şekilde cihaz kapanır.
  • Restart : Cihaz yeniden başlar
  • Sleep – Standby mode : Cihazı uyku – bekleme moduna alınır.
  • Hibernate : Bu terimi biraz açmak gerekebilir. Kış uykusu modu derin uyku diye de geçer. Sleep’ten farklı olarak, bilgisayar çok daha düşük enerji modundadır. Sleep mode da mouse movement veya klavyenin tuşlarına basarak bilgisayarı uyandırırken, hibernate modunda bilgisayar kapalı değildir ama uyandırmak için power butonuna basmanız gerekir. Wake on Lan veya Magic packet dediğimiz WOL paketi de hibernate modundan bilgisayarı çıkartabilir.
  • On battery : Güç kablosu takılı değil, cihaz batarya üzerinden çalışıyor.
  • Plugged in : Güç kablosu takılı durumda.

Önemli Not !

Bu makaleyi yazarken, benim size nacizane tavsiyem. Power plan konusunu ciddiye almanız ve üzerinde düşünmeniz. Günün sonunda clientlar üzerinde uygulayacağınız doğru bir güç planı ile her ay şirketinizde 1000’lerce liralık tasarruf yapabilirsiniz. Büyük bir yapınız varsa bu rakamlar 10.000’lerce TL’ye çıkabilir.

Uygulayacağınız Power plan sizin şirketinize özel olmalı. Departmanlarınızı, clientlarınızın donanım konfigürasyonlarını ve client yapınıza iyi hakimseniz, güç yönetimini doğru bir perspektifle ele alıp kullanıcılardan gelebilecek geri dönüşleri önceden ölçerek uygun power plan yaratabilirsiniz.

Kullanıcılardan gelecek dönüşler demişken, uygulayacağınız powerplan için önceden bir pilot grup belirlemeli. Konfigürasyonların uygunluğunu öncesinde ölçmeniz yararlı olacaktır.

Örnek vermek gerekirse kullanıcılar 1 saat öğlen yemeğine çıktılar. Siz de konfigürasyonunuzu eğer 10 dakika işlem yapılmazsa hibernate (derin uyku) moduna al dediniz. Kullanıcı geldiğinde ekranını kapalı görecek, tuşlara bastığında bilgisayar hemen açılmayabilecek. Power butonuna basması gerektiğini bilmeyecek etc. Bir pilot grup üzerinde çalışma yaparak, gelebilecek soruları önceden alarak, oluşturduğunuz power plan için kullanıcı bilgilendirmesi yapmak isteyebilirsiniz.

Günün sonunda yapacağınız bu çalışma ile hem IT departmanına masrafsız bir proje çıkarmış olacak hem de şirketinize ve ülkenize, doğal kaynakların korunması hususunda destek ve katma değer sağlamış olacaksınız.

Buraya kadar anlaştıysak, Artık Power plan konfigürasyonumuza başlayalım.

İlk olarak clientlar üzerindeki mevcut Power planımızın bir fotoğrafını çekelim, ve bu fotoğrafı ihtiyaç duyduğumuzda gözlemleyebilecek şekilde depolayalım.

Policylerimi uygulayacağım bir client bilgisayar üzerinde. Aşağıdaki komutu çalıştırıyorum.

Komut satırını (Cmd, Windows terminal, Powershell) açarak

Powercfg /l  veya Powercfg /List  yazarak bilgisayarım üzerinde yer alan Power planları görebiliyorum.

“ * ” paramatreli olan aktif olarak kullandığım powerplan anlamına gelir.

Her bir power plan’ın bir Guid’si olur. Power plan altında yer alan configurasyonlarında Subguid’leri oluyor. Bu Guid’leri bazı policylerde değer atamak için kullanabildiğimiz gibi, scriptler yazarken hangi plan üzerinde konfigürasyon yapacağımızı belirlerken de kullanıyoruz.

Resim-1

Sonrasında powercfg /query diyerek aktif konfigürasyon detaylarını notepad veya excel üzerine alarak, ileride mevcut konfigürasyona istediğim zaman dönüp bakabileceğim.

Resim-2

Power Management

Bu bölümde default power management ile Group policy üzerinden basic bir power management konfigürasyonu yapacağız. Policy yapılandırdıktan sonra clientlar artık kendi bilgisayarlarındaki güç seçeneklerini manual değiştiremeyeceklerdir. Bir client’ın buradaki power management ayarlarından başka bir ayar alması gerekirse onu policy dışına veya başka policy almak gerekecektir.

Power Management altında button settings, energy saver settings, hard disk settings, notification settings, power throtting setings, sleep settings ve video and display settings olmak üzere 6 farklı konfigürasyon ayarı bulunuyor.

Button settings;

Button settings, fiziksel olarak bilgisayar üzerinden başabileceğiniz tuşlar olduğu gibi, windows içerisinden başlat menüsüne bastığınızda ortaya çıkan buttonlar gibi logical butonları da kapsayan bir policy konfigürasyonu içerir. İçerisinde 4 adet plugged in ve 4 adet battery modunda iken düzenleyebileceğiniz özellik bulunur.

Bunlar power tuşuna basıldığında ne yapılacağı, sleep butonuna basıldığında ne yapılacağı gibi aksiyonları belirleyen policylerdir.

Resim-3

Energy Saver Settings;

Energy saver ayarı, bilgisayar prize takılı iken veya batarya üzerinde çalışıyorken iki ayrı konfigürasyona sahip. Bilgisayarınız, belirleyeceğiniz yüzde oranı altında şarj oranına sahipse, yani değer olarak verdiğiniz threshold altına düşen bir yüzde diliminde sistemi energy saver moduna alır. Belirlediğiniz eşik aşıldığında bilgisayar energy saver modundan çıkacaktır.

Resim-4

Hard disk Settings;

Hard disk settings bölümünde, yine diğer konfigürasyonlarda olduğu gibi 2 seçeneğimiz bulunuyor. Bunlardan biri prize takılıyken diğeri ise battery üzerinden çalışıyorken. Burada belirleyeceğiniz değer saniye cinsinden hard disk idle time olacak.

Yani hard disk belirli bir saniye geçmesine ragmen okuma ve yazma işlemi yapmıyor, idle durumunda ise bu süre zarfından sonra hard disk off duruma gelsin. Bu herhangi bir veri kaybı yaşatmaz. Hard disk off duruma geçmeden önce üzerindeki verileri saklayacaktır. Fakat yine de kritik işlemler yapan bir client mevcutsa buradaki ayar konusunda daha hassas olabilirsiniz.

Vereceğiniz değerin “saniye” cinsinden olacağını tekrar hatırlatalım.

Resim-5

Notification Settings;

Notification settings kısmında 2 koşulumuz var bunlardan biri low battery durumu diğeri ise critical battery durumu. Buradaki thresoldları battery notification level sekmesinden yüzde olarak ayarlayabiliriz. Örneğin %5 olduğunda ciritical olsun % 15 olduğunda low battery notification olsun ve bu thresoldlara erişildiğinde hangi aksiyonların alınacağını belirleyebiliyoruz.

Resim-6

Power Throatting;

Power throating Windows 10 featureslarından biri. Günümüzde işlemciler uzun bir süredir bir çok process’I eş zamanlı olarak yürütüyorlar, bunu zaten biliyoruz. Çalıştığımız processlerin bir kısmı aktif iken bir kısmı o zaman diliminde kullanılmayabiliyor. Örneğin chrome üzerinde açtığımız bir kaç sayfayı aktif olarak kullanıyorken onlarca dakika kullanmadığımız diğer sekmelerdeki sayfalar ayrı bir process olarak bilgisayarda işleniyor. Power trhoatting enable duruma getirildiğinde aktif olarak çalışmayan processler battery life moduna alınır ve daha düşük kaynak atanarak çalışırlar.

Power throating seçeneğini aktif ettikten sonra. Bilgisayarda task manager \ Details tabına gelir. Başlıklara sağ tıklarak select colomn derseniz, power throating seçeneğini seçsebilir hangi process throating değerlerinin enable veya disable olduğunu görebilirsiniz.

Resim-7

 Sleep Settings;

Sleep settings tabında yine plug in ve battery kullanımı olarak ayrı ayarlar belirleyebiliyoruz. Bu konfigürasyon biraz daha specific ayarlar barındırıyor. Sleep veya hibernate anında applicationların veya network paketlerinin nasıl davranması gerektiği konusunda policyler belirleyebileceğiniz advance bir alan. Eğer detaylara hakim değilseniz default olarak bırakabilirsiniz.

Resim-8

Video and Display Settings;

Resim-9

 Son olarak video ve display politikalarını yönetebileceğimiz alan geliyor. Burada kullanıcıların monitörlerinin ışık seviyelerini ayarlayabileceğimiz gibi. Bilgisayar şu kadar süre kullanılmadığında otomatik olarak monitor kapansın gibi enerji tasarrufuna büyük etki eden görüntü aygıtlarına müdahaleyi planlayabiliyoruz.

Bu policylerin hiç birinde konfigürasyon yaparak ekran görüntüsü almadım. Tamamen sizin şirket içi organizasyon yapınza ve departman gereksinimlerine göre değişebielcek senaryolar mevcuttur.

Spesific Power Management

Öncelikle şirketimize ait bir power plan yaratalım ve bu power plana bizim belirlediğimiz bir isim verelim.

Bir önceki makalemizde clientlarımız için bir group policy oluşturmuştuk veya sizin kullanacağınız bir group policy olabilir. Oraya gidiyoruz ve specific bir power plan oluşturuyoruz.

Group Policy\Computer Configuration\Prefences\Control Panel Settings\Power Options

Power Options sağ tıklayıp new dediğimde karşıma 3 seçenek çıkıyor. Bu policylerden bazıları en az xp desteklerken bazıları en az Windows 7 client gereksinime ihtiyaç duyuyor. En düşük düzeyde hangi clientın desteklendiği ekran görüntüsünde yer alıyor.

  • Power Options
  • Power Scheme
  • Power Plan

Resim-10

İlk olarak en kolayından başlayalım ve hızlıca bir Power options oluşturalım

1- Power Options

Prompt for password when computer resumes from standby : Bu seçenek aynı zamanda bir güvenlik yöntemi de işaretleyerek uyku modundan çıkıldığında parola sorulmasını istiyorum.

Enable hibernation:  Hibernation ne olduğundan yukarıda detaylı bahsetmiştim aktif ediyorum.

Power buttons seçeneklerini belirliyorum;

When I close the lid of my portable computer:  Cihazın kapağını kapattığımda hibernate moduna alsın. (Siz isterseniz stand by yapabilirsiniz.)

When I press the power button on my computer: Cihazın Power butonuna basıldığında, kapansın diyorum, veya hibernate moduna alabilirsiniz

When I press the sleep button on button on my computer : Sleep butonuna bastığımda bekleme moduna alsın. Apply Ok diyorum ve Power Options ayarımı tamamlıyorum.

Burada isterseniz Common kısmına giderek çok specific ayarlar belirtebilirsiniz. Item Level seçeneğinde belirlediğiniz kriterlere uygun cihazların bu opsiyonları almasını sağlayabilirsiniz o kadar detaya girmiyorum.

Resim-11

2- Power Scheme

Bu alanda yeni bir power scheme oluşturacağım. Sizin şirketinize en uygun template den scheme referans alarak yeni bir tane oluşturabilirsiniz.

Bunun için Powerscheme bölümünden Minimal Power Management seçiyorum;

Actions : kısmına Create diyorum.

Power Schemes : GreenIT adını vereceğim. Referans olarak ise Minimal Power Management değerlerini kullanacağım. Apply ve Ok diyorum.

Resim-12

3- Power Plan

Bu alanda ise sağ tıklayarak yeni bir power plan oluşturuyorum. Referans olarak Power Saver değerlerini alıyorum.

Actions : kısmına Create diyorum. (Yeni bir power plan create ettiğimiz için, var olan üzerinde bir değişiklik yapmak isterseniz update veya duruma göre replace etmek isteyebilirsiniz)

Power Plan Name : GreenIT adını vereceğim. Referans olarak ise Power Saver değerlerini kullanacağım.  Buradaki değerlerden tek tek bahsetmeyeceğim. Siz istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Apply ve Ok diyorum.

Yanlızca bir ayarı detaylandıracağım. Processor power management kısmında batarya ve güç kablosu takılı olduğunda belirleyeceğiniz değerleri görüyorsunuz. Örneğin bir departmanınızın işlemci değerleri çok yüksek hiç bir zaman bu değerin % 100 olmasını istemiyorsunuz. işlemci en çok elektrik tüketen bilgisayar parçalarından biridir.  Bu ayarı % 80 yaparak maksimum % 80 oranında işlemcinin çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Set as the active power plan :  Bu seçeneği işaretlediğinizde mevcut policy alacak tüm cihazlarda, yapılandırdığınız konfigürasyon aktif olacaktır.

Resim-13

Client’ım üzerine gidip ilgili policy’leri hemen çekmesi için Gpupdate /force komutunu basıyorum ve Denetim Masası üzerinde Güç seçeneklerine geldiğimde create etmiş olduğum GreenIT planını clientın aldığını görüyorum.

Resim-14

Makale başında da belirttiğimiz gibi. Düzgün ve planlı bir power management stretijisi yaratarak şirketimiz ve ülkemiz enerji tasarrufuna büyük bir katlı sağlayabilir ve elektrik faturalarımızın düşmesini sağlayabiliriz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Power Management, Güç Yönetimi, Tasarruf, Windows Server Power Management, Elektrik Faturalarına Savaş Açıyoruz

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ali Örtül, İstanbul Üsküdar doğuımludur. 10 yıldan uzun süredir IT sektöründe çalışan ve bir çok firmada farklı teknoloji ve projelerde görev alan Ali Kıdemli IT Profosyonelidir.Microsoft başta olmak üzere bir çok teknolojiye hakim olan Ali Microsoft Türkiye'de Windows Server Şampiyonu olarak tüm kanala En yeni Microsoft teknolojilerini aktardıktan sonra. Şu an dünyanın en büyük bankalarından birinde Microsoft Altyapı Danışmanı olarak çalışıyor.Türkiye IT sektörüne birikimlerini ve deneyimlerini paylaşarak destek olmayı misyon edinen Ali Örtül. Sıkı bir Green IT destekçisidir.MS, MCP, MCSA,MCSE, MCTS, MCITP, MCT ve CCNA ünvanlarına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir