DNS Dünyası 1 – DNS Kayıt Türleri
  1. Anasayfa
  2. IT Standartları

DNS Dünyası 1 – DNS Kayıt Türleri

0

Her internet sitesi bir alan adı ile başlar. Örneğin, bu sitenin adı “mshowto.org”dur. Bir alan adını kendi mülkiyetinize aldığınızda, bu alan adının bir İnternet Protokolü (IP) adresine sahip olduğunu doğrulamak için bir kayda ihtiyaç duyulur. Bu kayda Alan Adı Sistemi (DNS) kaydı denir. Bu kayıt, alan adınızı ve bağlandığınız tüm alan adlarını veya alt alan adlarını saklar. DNS kayıtları, internetin web sitenize nasıl bilgi gönderip alacağını anlamasına yardımcı olur.

Web sitenize hangi hizmetlerin bağlanacağını seçebilirsiniz, bu nedenle herkesin DNS kayıtları biraz farklı bir DNS yapılandırmasına sahip olabilir. Bu, kendi tasarladığınız bir dağıtım sistemine sahip olmak gibidir. İyi haber şu ki, DNS, ortak bir İnternet protokolleri setine göre çalıştığı için, tüm web siteleri ve hizmetler benzer DNS kayıt türlerine sahiptir.

Resim-1

DNS Nedir?

Alan Adı Sistemi (DNS) biraz posta servisine benzer. Kullanıcılara ziyaret ettikleri web siteleri hakkında DNS kayıt bilgilerini taşıyan milyonlarca DNS sunucusu vardır. Dağıtım zincirindeki her sunucunun DNS kayıtlarındaki en son bilgilerle güncel olması gerekir. Web sitenizle iletişim kuran sunucular, her şeyin sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için ilgili DNS kayıtlarını düzenli olarak kaydeder. Bu işlem, favori adresleri güvenli bir şekilde saklamak için not almaya benzer. Bu kullanışlı kayıtlar (‘önbellek’ kayıtları olarak da adlandırılır) DNS barındırma “adresinizi” veya ad sunucusu (Name Server) kaydınızı içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

Her web sitesinin DNS kayıtları vardır. Herhangi bir web sitesi adını tarayıcıya yazdığınızda, tarayıcı web sitenizin ad sunucusu (NS) kaydını bulur. Bu, bir dizi sayıdan oluşan IP adresinizi, hatırlaması çok daha kolay olan bir kelime adresine (alanadı.com) çevirir. Bu işlem tamamlandığında, bir kullanıcı web sitenizi görebilir. İnternette web sitenizi arayan herkes, gerçekweb sitesini bulduklarını doğrulamak için NS kaydınıza ihtiyaç duyacaktır. Tüm bunlar gözlerden uzakta gerçekleşir. Bir kullanıcı web adresinizi yazdığında bir DNS işlemini harekete geçirdiğinin farkında değildir.

DNS Kayıtlarının En Popüler Türleri ve İşlevleri

Genel anlamda ana 100 kadar, ana kayıt tipi vardır bunlardan en popüler olan 4 tanesi.
Dünya üzerinde bu hizmeti yöneten kuruluş IANA kaynaklarına göz atabilirsiniz.

https://www.iana.org/assignments/dns-parameters/dns-parameters.xhtml#dns-parameters-4

Her alan adı, arka planda çalışan DNS kayıtlarına ihtiyaç duyar. Bu kayıtlar sayesinde web sitelerine erişim sağlanır ve sayfada çalışan yazılımlarla güvenli etkileşim kurulur:

 

  • A Kayıtları: Belirli bir IP adresini işaret eder.
  • CNAME Kayıtları: Bir alan adını veya alt alan adını başka bir alan adına yönlendirir.
  • MX Kayıtları: Hangi e-posta sunucusunu kullandığınızı belirtir.
  • TXT Kayıtları: Güvenlik, doğrulama ve veri analizi bilgileri sağlar.

Bu kayıtlar, DNS sağlayıcısı tarafından yönetilir ve web sitenizin performansı ve güvenilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Güvenilir bir DNS sağlayıcısı seçmek, web sitenizin her zaman erişilebilir olmasını ve hızlı çalışmasını sağlar.

Web Siteniz İçin DNS’i Kim Yönlendirir?

DNS (Domain Name System) ilk başladığında sistem oldukça küçüktü. Günümüzde ise alan adı sistemi, yalnızca ad sunucuları değil, birçok farklı sunucudan oluşmaktadır. Bu sistemde dünya genelinde milyonlarca DNS sunucusu bulunur ve web sitenizin alan adını doğrulamak için bu sunucuların birbirlerinin veritabanlarıyla uyum içinde çalışması gerekir. Aksi takdirde, “web sitesi bulunamadı” hatasıyla karşılaşırsınız.

Günümüzde bir DNS sağlayıcısını dikkatlice seçmek oldukça önemlidir. Güvenilir olmayan bir sağlayıcı, web sitenizin kararsız çalışmasına neden olabilir. Websitenizin her zaman erişilebilir olmasını sağlamak ve DNS kayıtlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için DNS hosting hizmetlerinin DNS kayıtlarınızla ne yaptığını anlamak önemlidir.

Örnek olarak kullanacağımız takimca.com adresi Cloudflare üzerinde yönetilmektedir.

Cloudflare ekranları için daha detaylı bilgiyi, Yazarlarımızdan olan Fatih Kaplanın profilinde bulabilir, merak ettikleriniz için bana ulaşabilirsiniz.

https://www.mshowto.org/author/fatihkaplan

Bu bölümü özetlemek gerekirse:

Alan adı kayıt kuruluşunuzun ad sunucuları, alan adınız ve IP adresiniz için NS kaydını saklar.

NS kaydınız DNS barındırma hizmetinizde barındırılabilir.

DNS barındırma ad sunucularınıza veya başka bir ad sunucusuna bağlı DNS kayıtları, web sitesi hizmetlerinizin alan adınızla kullanım için güvenilir olmasını sağlar.

DNS Kayıt Türleri Açıklanmıştır

Daha önce bahsedilen en yaygın DNS kaydı türlerinden dördü her web sitesinin bir parçasıdır.

A Kaydı

A Kaydındaki “A”, “adres” anlamına gelir. Bu, en popüler DNS kayıt türüdür. İşlevi nedir? Web sitenizin example.com veya blog.example.com gibi alan veya alt alan adlarını 127.0.0.1 gibi sayısal bir IPV4 adresine bağlamak için kullanılır. Websitenizin ana adresi olarak düşünün.


Resim-2

Görüldüğü üzere takimca.com 2 adet A kaydına sahio bunlar 188.114.97.7 ve 188.114.96.7 şeklindedir, ilerleyen sorguları +short ile kısaltıp paylaşacağım.

Bir ‘A’ kaydının, web sitenizi birbarındırmahizmetine bağladığınızda o sunucunun IP adresi konumunu gösterdiğini unutmayın. ‘A’ kayıtlarını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan diğer isimler arasında ‘Adres Eşleme Kaydı’ ve ‘DNS ana bilgisayar kaydı’ yer alır.

Bir kullanıcı web sitenize baktığında, bir ‘A’kaydı trafiği example.com’dan (@ ile gösterilir) IPv4 adresine yönlendirir. Bir kullanıcı web sitenizden alışveriş yaparsa, bir ‘A’ kaydı IP adresiniz için Dosya Aktarım Protokolüne veya ftp@example.com kaydına işaret eder. Bu, dosyanın web sitenizin doğrulanmış bir parçası olduğunu kontrol eder. Belki de sadece geziniyorlardır ve sizi daha önce ziyaret etmişlerdir, bu nedenle ‘A’ kaydı localhost.example.com için IP adresini saklar, böylece ziyaretçinizin bilgisayarı web sitenizin ayrıntılarını hatırlayabilir (veya önbelleğe alabilir). Tüm bunlar bilgisayar numara adresleriyle çalışmaya devam ederken, sizin insan tarafından okunabilir bir alan adı yazabilmeniz ve hayatı biraz daha kolaylaştırmanız içindir.

AAAA Kaydı

Resim-3

Bu, ‘A’ kaydı ile aynı şekilde davranır ancak etki alanını bir IPv6 adresine yönlendirir. IPv4 ve IPv6 arasındaki fark, IP adres adının 32 bitten 128 bite kadar ardışık olarak uzunluğudur. Birçok 

alan adı, alan adı kayıt şirketlerini kullandığından, ad sunucularının bir IPv4 adresi vardır, bu nedenle bir AAAA kaydı mevcut değildir.

CNAME Kaydı

CNAME kayıtlarını anlamak için öncelikle etki alanı yapılandırması veya DNS kayıtları hiyerarşisi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. A kaydını adlandırma ağacının en üstünde yer alan kayıt olarak düşünün. Uygulama eklemek istediğinizde, gereksinimlerinin tipik bir örneği www.example.com adresini etki alanınıza bağlamaktır. Dolayısıyla CNAME kaydı, www.example.com adresinin example.com’un (‘A’ kaydı adı) gerçek (veya ‘çıplak’) alan adı olduğunu bilmesini sağlar.

Resim-4

CNAME “kanonik ad” anlamına gelir ve her zaman web siteniz tarafından kullanılan bir adı A kaydınıza yönlendirir. Hostinginizi ve dolayısıyla alan adınızın IP adresini değiştirirseniz, CNAME kaydı da otomatik olarak değişeceğinden yalnızca A/AAAA kaydı IP adresini güncellemeniz gerekir.

MX Kaydı

Resim-5

DNS’yi hizmetlerinizin haritası olarak görmeyi hatırlamak faydalı olacaktır. Bir alan adı satın aldığınızda MX veya posta değişimi DNS kaydınız her zaman mevcuttur, ancak alan adının hangi istemciyi kullanacağını bilmesi için istemci-sunucu posta adınızı kayda eklemeniz gerekir. Alan adınıza posta almak için bu kayıtları yapılandırmış olmanız gerekir. DNS MX kaydının çalışması için seçtiğiniz posta sunucularının adı ve “öncelik değeri” adı verilen bir şey gerekir. Farklı posta sağlayıcılarının farklı sayıda sunucusu vardır ve bazılarının yalnızca bir sunucusu vardır. Bu nedenle, MX kayıtlarınızı nasıl dolduracağınızı ve posta sunucularını doğru sırada nasıl önceliklendireceğinizi öğrenmek için sağlayıcınıza başvurun.

TXT Kaydı

Resim-6

Diğer hizmetleri veya bazen posta hizmetinizi alanınızla ilişkilendirme olanağı sağlar. Bu, kelimeleri kullanan insanların sistemlerini hangi sunucunun (veya yazılımın) kullandığını anlamalarına yardımcı olmak içindir. Diğer sayısal fikirleri tanımlamak için birçok TXT kaydı ekleyebilirsiniz. Bir TXT kaydını görebileceğiniz bazı yerler SPF (Gönderen İlkesi Çerçevesi), DKIM (Etki Alanı Anahtarları Tanımlı E-posta) ve DMARC (Etki Alanı Tabanlı Mesaj Kimlik Doğrulama, Raporlama ve Uygunluk) amaçlıdır.

CERT Kaydı

Resim-7

‘Sertifika kaydı’ tüm açık anahtar sertifikalarını saklar. CERT kayıtları, belirtilen bölgeniz için yetkili DNS sunucusunun kontrolünü elinde bulunduran tarafa, sunucuyla iletişimde kimlik doğrulama için bir ortak anahtarın kullanılmasını kabul etme izni verir.

PTR Kaydı

Resim-8

Bu ‘işaretçi’ kaydı bir IP adresini bir alan adına dönüştürür. Bir sunucunun iddia ettiği alan adıyla eşleşip eşleşmediğini doğrulamak için ters DNS girişi kontrolü olarak bilinir. Güvenlik önlemi olarak kullanılan ekstra bir kontroldür. Bir Sanal Özel Sunucu ortamında bir PTR kaydı oluşturmak oldukça kolaydır.

SOA Kaydı

Resim-9

Bu kayıt, tüm bölgeden sorumlu kişi de dahil olmak üzere alan adınızın DNS bölgesi hakkında önemli bilgileri depolar. Her bölgenin bir SOA kaydı olmalıdır, ancak sorumlu kişi siz olmadığınız sürece doğrudan bir SOA kaydı oluşturmanız gerekmeyecektir. SOA kayıtlarıyla ilgili ilginç bir nokta, önbelleğe almayı engellemek için her zaman sıfır TTL ile dağıtılmalarıdır.

Daha fazlasını okumak isterseniz yakın zamanda DNS hakkında yayınlayacağımız seriyi takip edebilirsiniz. Serimizin devam konular şunlardır:

DNS Dünyası

DNS Dünyası 1 – DNS Kayıt Türleri
DNS Dünyası 2 – DNS Güvenliği
DNS Dünyası 3 – DNS Önbelleği
DNS Dünyası 4 – DNS Hata Ayıklama
ADVANCE DNS Dünyası
ADVANCE DNS Dünyası 1 – DNSSEC
ADVANCE DNS Dünyası 2 – DNS Yeniden Yönlendirme
ADVANCE DNS Dünyası 3 – DNS Yük Dengeleme

ADVANCE DNS Dünyası 4 – DNS Anycast

ADVANCE DNS Dünyası 5 – DNS ile İçerik Dağıtım Ağı (CDN)
ADVANCE DNS Dünyası 6 – DNS ve E-posta
ADVANCE DNS Dünyası 7 – DNS ve Oyunlar
ADVANCE DNS Dünyası 8 – DNS ve IoT
ADVANCE DNS Dünyası 9 – DNS ve SEO
ADVANCE DNS Dünyası 10 – DNS ve Yasal Konular
ADVANCE DNS Dünyası 11 – DNS ve Performans Optimizasyonu

DNS Servers

DNS Servers 1 – BIND DNS
DNS Servers 1.1 – BIND DNS Nasıl Kurulur?
DNS Servers 2 – PowerDNS
DNS Servers 2 – PowerDNS Nasıl kurulur?
DNS Servers 3 – WindowsDNS 

DNS Servers 3 – Windows DNS Nasıl kurulur?

Tag: DNS nedir, dns kayıtları, DNS resource record

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uzun yıllardır bilişim sektöründe personel/danışman olarak farklı şirketlerde görev almıştır. Bu zaman zarfında Cyber Security, Windows/Linux System Administrator, Application Administrator, DevOps Engineer, Cloud Engineer gibi pozisyonlarda çalışmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alanında gelişmesiyle birlikte zamanının çoğunu “Infrastructure as a Code” ve “Configuration as a Code” ile müşterilerinin ortamlarını geliştirerek geçirmektedir. Kariyerine Takımca Danışmanlık A.Ş özelinde danışmanlık yaparak devam ediyor.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir