Dinamik yönlendirme, Routerlar çeşitli protokoller kullanarak kendi sahip olduğu network bilgilerini diğer Routarlara öğretmesi, uzak ağların öğrenilmesi, yönlendirme bilgilerinin güncel tutulması, hedef ağlar için en iyi yolun seçilmesi ve mevcut yol geçerliliğini yitirdiğinde dinamik olarak en iyi yolun seçilmesi işlemlerini belirli algoritmalar kullanarak belirlenmesidir.
Dinamik yönlendirme protokolleri temelde 2 ye ayrılır. Kurum içinde kullanılanlara Interior Gateway Protocol (IGP), Kurumlar arası kullanılana ise Exterior Gateway Protocol (EGP) dür. Dinamik Routing protokolleri en iyi yolu bulmak için Distance Vector, Link State ve Path Vector olarak 3 adet algoritma kullanır.
Resim-1
RIP hedefe giden yol için hop sayısına bakar. Hop sayısı ne kadar kısa ise hedefe giden yol o kadar iyidir. Hop dan kastımız geçilen Router sayısıdır. Maximum 16 Routera kadar gidilir. RIP komşu networkleri öğrenmek için her 30sn bir kendi network bilgilerini komşu Routerlara iletir. Böylelikle tüm Routerlar Route tablosunu güncel tutarlar. Tüm Routerların tüm networkleri öğrenmesi durumuna Convergence denir. RIP in Administrative Distance (AD) 120 dir ve 2 versiyonu vardır. RIPv1 network anonsu yaparken Subnetmask bilgisini öğretmez.
Şimdi farklı cihazlarda RIP konfigürasyonu nasıl yapılır ona bakalım. Örnek topolojimiz Resim-2’deki gibidir.
Resim-2
LINUX ROUTER’DA RIP KONFİGÜRASYONU
Daha önceki yazımızda Quagga yazılımının kurulumuna değinmiştik. Şimdide RIP konfigürasyonu yapalım. Öncelikle R1 Routerımızın İp adreslerini ayarlayalım.
Resim-3
Resim-4
R2 Routerımızın ip adreslerini ayarlayalım.
Resim-5
Resim-6
Rip devreye alalım.
Resim-7
Resim-8
Route tablomuzu kontrol edelim.
Resim-9
R1 Routerımız 192.168.2.0 networkunu RIP aracılığı ile enp0s8 interface’inden ve 10.10.10.2 networkü üzerinden öğrenmiş. 120 RIP in Administrative Distance değeri 2 hop uzaklıkta olduğunu söylüyor.
MİKROTİK ROUTER’DA RIP KONFİGÜRASYONU
Aynı konfigürasyonları Mikrotik Router da yapalım.
Routerımıza IP Adresi verelim öncelikle.
Resim-10
Resim-11
Rip aktif edelim.
Resim-12
Resim-13
Routing tablomuzu kontrol edelim.
Resim-14
Resim-15
Bağlantımızı test edelim.
Resim-16
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: RIP, RIPv2, Quagga, Mikrotik, Dinamik yönlendirme, Linux Router RIP, Mikrotik Router RIP