Check Point Identity Awareness Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Network

Check Point Identity Awareness Nedir?

1

Identity Awareness Check Point Firewall üzerinde gelen bir özellik olup, LDAP entegrasyonu ile kimlik tabanlı erişim politikaları oluşturmamızı sağlar. Bilinen üzerine firewall üzerinde erişimler ip adresinden ip adresine verilir. Identity Awareness sayesinde erişimlerin kontrülünü kullanıcı, grup ve makine bazlı sağlayabiliriz.

Neden Kullanmalıyız?

Neden kullanmamız gerektiğin bazı örnekler ile açıklayacağım.

Şirket içerisinde bir takım uygulamalara belli grupların erişimine açtığınızı varsayalım örneğin bir database sunucusu. İşe yeni başlayan analist normal şartlarda buraya erişmek için erişim talebi yapar sizde mevcuttaki erişim kuralına kişinin ip adresini eklersiniz ve bir sonraki policy deploy işleminden sonra erişim açılır.

Identity Awareness kullanılsaydı nasıl olurdu?

-İlgili erişim kuralına sadece analistlerin ortak kullandığı ve sadece onların ekli olduğu Active Directory grubunu eklediğinizi varsayalım. Kişi gruba eklediği takdirde database’de erişim yetkisi de eklenecektir.
-Bir başka senaryo olarak IT’nin talepleri karşıladığı sistem üzerinde (ör: Jira) bir entegrasyon olabilir. X database ortamına erişim talep edildiğinde ve ilgili talep yönetici tarafından onayladığında talep yapanı AD üzerinde x database grubuna ekle diyerek yine otomatize ederek iş yükünü azaltıp zamandan tasarruf edebiliriz. Not: Kişi Access Role’e eklendikten sonra etkili olması için Policy deploy etmek, LDAP’dan bilgileri güncellemesi için cli komutu çalıştırabilir (belli aralıklarla güncellemesi için yine bu komutu kullanabiliriz(pdp update all)) ya da otomatik güncellemesini beklememiz gerek.

Bir başka senaryo;

-Erişimler ofisten, şirketin farklı lokasyonlarından, VPN’den  yapıldığını varsayalım.

3 farklı ortam bağlanan kişinin 3 farklı networkten ip kullanması demek, çünkü her yerde aynı ip adresleri dağıtılmıyor.(Çok büyük ihtimal) Siz erişimi kişinin ip adresine verdiğiniz takdirde farklı ortamda çalışmak istediğinde ip adresi değiştiği için yeni aldığı ip adresi için yeni bir erişim talebi gelecektir. Halbuki Identity Awa. kullanılsaydı kişi hiçbir şey fark etmeden çalışmaya devam edecekti.

Genel olarak bakarsak kurallarda ip adresi kalabalığı, sürekli ip değişmesinden dolayı gelen yetki taleplerinde azalma, kural içerisinde ip kalabalığını ve eski ip adreslerinin önüne geçme konusunda fayda sağlıyor.

 

Kimlik Kaynakları Neler?

Örneklerde kimlik kaynağı olarak LDAP(AD) kullandık buna ek olarak aşağıdaki kaynakları da kullanabiliriz.

Resim-1

Identity Awareness Access Role ile örnek bir kural yapısı;

Resim-2

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz. 

Referanslar
www.mshowto.org 

TAGS: Check Point, Firewall, Identity Awareness

 

 

 

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 6
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1993 yılında İstanbul'da doğdum. Üniversiteyi bitirdikten sonra çeşitli eğitimler aldım ve almaya devam ediyorum bugüne kadar DHL, Erdem Hastanesi, Netaş ve Glasshouse'da çalıştım. Şimdiler ise Vakıf Emeklilik'de sigorta sektöründe güvenlik ürünleri üzerine çalışıyorum.Hiç bir zaman hırslı bir insan olmadım her şey yalnızca eğlence için hobilerimin arasında yemek yapmak, balık tutmak bir şeyler okumak ve bilgili insanları dinlemek var. Linux'u ve yardımlaşmayı seviyorum Linux'da pek iyi değilim çünkü Linux çok geniş bir alan yazdıklarımla ya da Linux ile alakalı konuşmak ya da soru sormak isterseniz bash'ımla beraber. -Cheeers

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 25/01/2021

    echo “Güze makale !!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir