Agile Nedir ve Scrum Nedir? 1980 ve 1990 yıllarının yazılım tasarım yöntemlerinde oluşan memnuniyetsizlikler ve zararlar Agile metodolojisinin oluşmasına yol açmıştır.
Agile Metodolojisi nedir?
Agile Metodolojisi (çevik yöntemler) yazılım sistemlerindeki genel giderlerin azaltılmasını sağlayan ve büyük değişikliklere neden olmadan istenilen değişikliklere hızlı bir şekilde cevap verebilmeyi amaçlayan yazılım geliştirme yöntemidir. Bu yöntem:
- Kapsamlı dokümantasyonlardan çok çalışan yazılıma önem verir.
- Kâğıt üzerindeki sözleşmelerden ziyade müşteri ile birlikte çalışmayı amaçlar.
- Müşteriden alınan geri dönüşlere göre değişime hızla adapte olur.
- Yazılım geliştirmeye Iterative yaklaşır.
Peki günümüzde bu kadar popüler olması sağlayan nedenler nedir? Bunun aslında birçok cevabı mevcut. Şöyle ki Agile yöntemi ile müşteri doğrudan geliştirme sürecine dahil ediliyor. Bununla beraber müşterinin istediği her değişiklik kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ekip çalışmasını ön planda tuttuğu için ekip içi iletişimi geliştirerek sorunların kısa sürede çözümlenmesine olanak sağlıyor. Bu gibi etmenler günümüzde projelerinin başarı oranının %80 olmasını sağlamıştır.
Scrum yaklaşımı nedir?
Scrum yaklaşımı en popüler Agile yöntemidir. Büyük ve karışık yazılım süreçlerinin yönetilmesinde tercih edilen Scrum bütünü parçalamaya ve tekrara dayalı bir yöntemdir. Peki bu Scrum yönteminin faydaları nelerdir derseniz, şu şekilde sıralayabiliriz:
- Projenin açık ve net olması hem zaman kazandırır hem de projenin başarılı sonuçlanmasını sağlar.
- Projenin anlaşılabilir ve yönetilebilir parçalara ayrılması olası sorunları hızlı bir şekilde tespit etmekte ve düzeltmekte zaman kazandırır.
- Bütün ekibin, projenin tüm akışından haberdar olması takım içindeki iletişimi artırır.
- Müşteri ile geliştiriciler arasında güven oluşur ve böylelikle projenin başarılı sonuçlanması beklenir.
Scrum yönteminin doğru ve anlaşılır bir şekilde uygulanmasını sağlayan kişiye Scrum Master denir. Bu kişi sorumluklarını takımın Scrum yöntemine ve pratiğine uyulmasına sağlayarak gerçekleştirir. Ayrıca takımdaki kişilerin karşılaştıkları sorunların giderilmesine yardımcı ve destek olan kişidir.
Eğer sizler de projelerinizin sorunsuz ve hızlı bir şekilde teslimatının olmasını istiyorsanız; değişime açık ve müşteri ile birlikte çalışmayı benimseyerek Agile kültürünü şirketinize kazandırmaya başlayabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Agile, Scrum, Sprint, Agile nedir, Scrum nedir, Agile avantajları, Agile metodolojisi, Scrum Master