A’dan Z’ye Şirketinizin Web Sitesini Kendi Sunucularınızdan Yayınlayın – 2
  1. Anasayfa
  2. Server Ailesi

A’dan Z’ye Şirketinizin Web Sitesini Kendi Sunucularınızdan Yayınlayın – 2

0

İlk makalemde (Adım Adım Kendi Web Sitenizi Yayınlayın-1) Domain adının alınıp, Local Dns sunucularımıza yönlendirme ayarları ve Firewall’umuzda port yönlendirme ayarlarına değinmiştik. Bu yazımda da DNS ve WEB sunuculardaki ayarlara bakalım ve sitemizi yayınlayalım.

Öncelikle DNS rolünü kuralım. Gerek bu sunucuda gerekse WEB sunucusunda Windows Firewall’un devrede olmadığını kontrol ediniz. Ayrıca bu kuracağımız sunucunun, diğer tüm sunucu kurulumlarında olduğu gibi statik bir Local IP’si olmalıdır. Server Manager/ Dashboard da Add Roles and Features:

Resim-1

Standart, bir ayar gerektirmeyen pencereleri Next diyerek geçiyoruz:

Resim-2

Ve DNS rolünün kurulumunu başlatıyoruz:

Resim-3

Kurulumdan sonra yapılandırma için Server Manager da sağ üst köşedeki Tools kısmında DNS’e giriniz. DNS de Forward Lookup Zones kısmında sağ tuş / New Zone:

Resim-4

Yine bu sihirbazda da ayar yapmayacağınız pencereleri çıkarıyorum. İlk DNS sunucumuz olacağından Primary Zone deyip ilerliyoruz:

Resim-5

Benim DNS sunucum Domain üyesi olduğundan bu ekranı da değiştirmeden ilerliyorum. Siz de Default gelen ile ilerleyebilirsiniz:

Resim-6

Bu kısımda web sitenizin adını, yani Domain adınızı başında www’lar olmadan geri kalan tüm kısmını yazarak ilerliyoruz:

Resim-7

Benim sunucumun Domain üyeliğinden dolayı bu seçenekle ilerliyorum. Siz Domain üyesi olmayan bir sunucu için Do Not Allow Dynamic Updates diyebilirsiniz. Bu adımdan sonra temel kurulumumuz tamamlanıyor:

Resim-8

Şimdi DNS kayıtlarımızı giriyoruz. Sol tarafta Domain adınız seçili iken sağ tarafta sağ tuş/ New Host A (Bu arada AAAA Ipv6 DNS kayıtlarını ifade eder) :

Resim-9

Önce name server tanımlarımız için ns1 ve ns2 kayıtlarını oluşturuyoruz. Buradaki IP adresi sizin DNS sunucuza dışarıdan gelecekler için sizin DNS sunucunuzun internete çıkış IP’sidir. Tek IP’si olan arkadaşlar zaten hem Dns hemde web sunucu kayıtları için bu real IP’yi girmeliler. Real IP bloğu olan arkadaşlarımız için ise Dns sunucu için kullanacakları IP’yi buraya girmeliler. Tabi IP bloğundan bir IP’yi yönlendirecekseniz, önceki makalemde anlattığım Fortigate’deki port yönlendirmelerinde üstteki IP de 0.0.0.0 yerine bu kullanacağınız IP olmalıdır. Burada iki farklı ns kaydını kullanmamızın sebebi aslında yedekli name server’lar içindir. Name server’lar yani bu Domain’in tüm Dns çözümlemeleri web, mail, ftp vb erişimlerinin ilk adımı olduğundan, bu sunucunun çalışmaması durumunda bu hizmetlerde çalışmayacaktır. Bu yüzden ns1 farklı bir sunucu, ns2 farklı bir sunucu (mümkünse farklı bir lokasyonda) olması önerilir.


Resim-10

Ns1 ve ns2 kaydımızı girdikten sonra sıra bunları name server da tanımlayalım. Bunun için DNS kayıtlarındaki Name Server (NS) kaydına çift tıklayarak giriniz. Buradaki Default kaydı seçip, Remove diyerek kaldırınız:

Resim-11

Sonrasında Add diyerek yeni tanımladığımız ns1 kaydını giriniz. Ns1.mdemirkaya.xyz yazıp resolve diyoruz. Sonrasında OK deyip aynı işlemi birde ns2 için yapıyoruz:

Resim-12

Resim-13

Ns1 ve ns2 tanımlarını name server tabında girdikten sonra OK deyip buradan çıkıyoruz. Sıra geldi diğer DNS kayıtlarına. Yine sağ tarafta boş alanda sağ tuş / New Host deyip aşağıdaki kayıtları da giriyoruz. İlk olarak web sunucumuz için yönlendirmeyi girelim. Buradaki IP yine sizin web sunucu için kullanacağınız Real IP olmalıdır.

Resim-14

Bazı arkadaşlar web adreslerine girerken, adres başında www’lar kullanmaz. Bizim sitemize bu arkadaşlar da www’suz girebilsinler diye bir tane daha New Host kaydı girelim ama bu sefer üst name kısmını boş bırakınız:

Resim-15

Tüm kayıtları girdiğinizde aşağıdaki gibi bir liste olmalıdır:

Resim-16

Böylece DNS ayarlarımız tamamlandı. Bu arada mail sunucu içinde Host A, MX ve Text kayıtları girmek ve ters Dns’i ayarlamak da gerekir. Ben bu yazımda bu kısma girmeyeceğim. Profosyonel insanların özellikle de günümüzde hata şansları yoktur. Doğru mu gidiyoruz, yanlış mı? Kontol için gelin bir sorgulama yapalım. DNS ayarlarını düzgün yaptıysanız, Firewall da DNS’e portu doğru yönlendirdiyseniz, alan adı aldığınız yerde de DNS name server ayarlarını doğru girdiyseniz nslookup sorgulamasında tanımladığınız değerleri görmelisiniz. Bunun için bilgisayarınızda Windows+R / CMD / Nslookup

Resim-17

Gördüğünüz gibi bizim sorgularımıza cevap veren Google’ın 8.8.8.8 DNS’i diyor ki, ben mdemirkaya.xyz ile biten tüm sorguları aşağıdaki name serverlara gönderirim. Gönderdiği de bizim tanım yaptığımız sunucu ve IP. Her şey yolunda, yola emin adımlarla devam. Şimdi sıra geldi WEB sunucuyu kurmaya. Bunun için de hangi sunucuyu WEB Server yapacak isek o sunucuda Server Manager /Dashboard da Add Roles and Features:

Resim-18

Yine ayarını değiştirmeyeceğimiz pencereleri Next ile geçelim. Ben bu pencereleri makaleye koymuyorum. Server Roles kısmında Web Server rolünü seçelim:

Resim-19

Features kısmında bir şeyi değiştirmeden ilerleyebilirsiniz:

Resim-20

Role Servislerinden Default’da gelenler seçili kalsın. Eğer FTP de kuracaksanız şimdiden alt kısımda kalan FTP leri de seçebilirsiniz:

Resim-21

Son olarak kurulumu başlatıyoruz:

Resim-22

Kurulum tamamlandığında yayınlayacağımız web sitesinin en azından ana sayfasını hazır edelim. Bunun için kurulum sonrası C de oluşan wwwroot klasörünün içine Mdemirkaya isminde bir klasör açıyorum ve içine de Default.htm isminde bir anasayfa hazırlayıp koyuyorum. Şimdi de IIS ayarlarını yapmak için Server Manager da Tools / Internet Information Services kısmına girelim. Burada server adımızı geniştelim ve altında açılan sites kısmında sağ tuş/ Add Website:

Resim-23

Açılan pencere de aşağıdaki sarı kısımlarda vurguladığım gibi www lu olarak tam adresinizi yazınız. Physical path kısmında ise C deki wwwroot klasöründeki sitemizin dosyalarını barındıran klasörü seçiyorum. Bu kısımda Default http portunu isterseniz değiştirebilirsiniz de. Örneğin bu portu 8090 yaparsanız insanlar artık sitenize girmek için www.mdemirkaya.xyz:8090 şeklinde girmek zorunda kalırlar. Önemli bir ayrıntı da wwwroot klasörü ile ilgili. Eğer siz yer darlığı ya da farklı sebeplerden web sitenizi bu klasör dışında farklı bir partition daki klasörde tutmak isterseniz o klasörün NTFS security yetkilerini de IIS-Users grubuna okuma yetkisi verecek şekilde ayarlamalısınız. Sistem IIS kurulunca bu wwwroot klasörüne bu yetkiyi kendisi vermektedir. İsterseniz bu klasör üzerinde sağ tuş/ Properties / Security sekmesinde sistemin verdiği yetkileri inceleyebilirsiniz.

Resim-24

Aslında şu an sitemiz yayınlanıyor. Fakat ben birkaç konuyu kontrol etmenizi öneriyorum. Öncelikle sitemize giren kişilerin ilk karşılaşacağı ana sayfa ayarını kontrol edelim. Bunun için solda adresimizi seçince, sağdaki Default Document içindeki sıralamalara bakınız. Burada Windows diyor ki , ben senin wwwroot da gösterdiğin klasör içinde bu dosyaları sırasıyla ararım. Hangisi var ise onu anasayfa olarak sitene girenlere gösteririm. Burada kullandığınız anasayfa dosyasının en üstte olması performansı artırır. Değil ise, anasayfa dosyasınızı listeden seçip sağdaki oklar ile üste taşıyabilirsiniz. Eğer kendinize özgü anasayfa.htm şeklinde bir sayfa yapmış iseniz yine sağda Add deyip ekleyip, sonrasında en üste taşımalısınız. Performans önemli. Biz en başından anasayfamıza Default.htm ismini verdiğimizden burada bir şey yapmamıza gerek yok.

Resim-25

Bir minik ayarı, www’suz sitemize girmek isteyenler için yapmalıyız. Bunun için yine solda adresiniz seçili iken sağdaki Bindings seçilir:

Resim-26

Açılan pencerede Add:

Resim-27

Sonrasında www suz olarak adresimizi yazıyoruz:

Resim-28

Artık herşeyiyle sitemiz yayında. En keyifli adıma geldik. Bir çay alıp sitenize giriniz:

Resim-29

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org
TAGs: Web server kurulumuWeb Server installation, IIS, Fortigate, Port Forward, Name server, DNS, WEB, A dan Z ye Web Sitenizi Kendi Sunucularınızda Yayınlayın., Fortigate, Godaddy

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hacettepe ve Marmara Üniversitelerinden mezun oldum. Sonrasında Microsoft ve Cisco eğitimleri vermeye başladım. Türk Telekomda Ağ güvenliği ekibinde Kıdemlı takım liderliği , Çözüm Bilgisayarda Kurumsal bölüm müdürlüğü yaptım. Halende Ultron Akademi Eğitim kurumunda Eğitim Direktörü olarak görev yapıyorum ve fırsatım oldukça Cisco, Microsoft ve Fortinet eğitimlerini veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir