0’dan 100’e Azure Servisleri: Azure File Sync ve File Share Part-2
0

Bir önceki makalemde Azure File Share ve Azure File Sync servisini anlatmaya çalışmıştım. Şimdi kurulum adımlarına geçelim. Yapımdan kısaca bahsetmek gerekirse farklı iki region da Azure VM kurdum ve bunları Azure File Sync servisi ile senkronize hale getirdim.

İlk yapacağımız şey File sync ve File share servislerini barındıran Storage servisi olduğundan bir adet storage servis açmak olacak.

Resim-1

Storage servisimizi kurmaya başlayınca özelliklerini de seçmeye başlıyoruz.

Resim-2

1-) Storage servisini açacağımız kaynak grubunu seçtiğimiz kısım. Burada kaynak grubunuzu önceden de oluşturabilirsiniz ya da servisi oluştururken “Create new” diyerek o sırada da oluşturabillirsiniz.

2-) Storage Account name kısmında oluşturduğumuz kaynağa isim veriyoruz. Location kısmında da oluşturacağımız servisin lokasyonunu seçiyoruz.

3-) Diskin tipini seçtiğimiz kısım. Standart bir performans seçiyorum çünkü arka planda Blob storage kullanacağım. Premium olarak seçip SSD disklere geçmeme gerek yok.

4-) Diskin versiyonunu ve Replication kısmını seçtiğimiz bölüm. Dilerseniz replication kısmında GRS vb. ‘de seçebilirsiniz ama hali hazırda lokal bir yapının yedeği gibi olacağından bütçeyi zorlamaması açısından LRS olarak seçtim ben.

5-) Erişim düzeyini seçtiğimiz kısım. Cool seçmemeliyiz çünkü senkronizasyon sürekli gerekecek. Bu sebepten diski veriye erişime hep açık tutmamız için Hot olarak seçmeliyiz.

İlk ayarları bitirdik şimdi network ayarlarına geçelim.

Resim-3

Networking kısmında yukarıda göreceğimiz ayarı seçiyoruz. Public endpoint (all networks). Bunu ben POC ortamına kurduğum için yapıyorum. Daha fazla güvenlik için sizler selected networks yada private endpoint diyerek bu Storage servisine bağlanacak cihazları kısıtlayabilirsiniz. Network kısmı da bitince şimdi Advanced kısmını yapılandıralım.

Resim-4

1-) Güvenli transferi açık hale getiriyoruz. Bu şekilde dosyalarımızı birbirleri ile paylaşırken şifreli bir şekilde paylaşmış oluyoruz. Bu da bize ekstra güvenlik sağlıyor.

2-) Large file shares yani büyük dosya paylaşımını açıyorum. Çünkü File Shares yaparken her zaman ufak dosyalar değil boyut olarak büyük dosyalarda taşımak ve paylaşmak gerekebilir.

3-) Data protection kısmında Blob Soft Delete dediğimiz sildiğimiz dosyayı tıpkı Office 365’te kullanıcı sildiğimiz gibi hemen komple silmez bir süre kurtarabileceğiniz şekilde arka planda saklayan servistir. Buna ihtiyacım olmayacak çünkü bunu açarsam sildiğim her dosya için tam anlamıyla silinene kadar ekstra alan gerekir bana ki bu da bu iş için ayırdığımız bütçeye ek masraf çıkaracaktır.

4-) Veriye erişimi kolaylaştıran hiyerarşik ad alanı kısmını defaultta olduğu gibi kapalı bir biçimde bırakıyorum. File Sync Cloud Tiering ve Rapid server name space özelliği ile bunu bana veriyor zaten.

Advanced kısmını da yapılandırdıktan sonra servisimizi oluşturalım.

Resim-5

Burada File Sync servisi için Shares kısmını kullanacağımızdan File Shares kısmını seçip servisimizi yapılandırmaya başlıyoruz.

Resim-6

1-) Önce File Share oluşturmamız gerekiyor. Bu yüzden + File Share kısmına tıklıyorum.

2-) File Share servisimizin adını verdiğim kısım.

3-) File Share servisim için verdiğim kota. Burası ne kadarlık bir alan olacağını seçtiğimiz kısım olduğundan toplam lokal alanımız 2 TB ise burayada 2 TB vermemiz mantıklı olacaktır.

File Share kısmını yapılandırdık ve oluşturduk. Şimdi asıl işimiz olan File Sync servisini oluşturmamız gerekiyor.

Resim-7

Servisimizi Azure MarketPlace kısmından File Sync yada Storage Sync olarak aratarak bulabiliriz. Create butonuna basarak yapılandırma adımlarına geçelim.

Resim-8

1-) File Sync servisimizi oluşturacağımı kaynak grubunu seçtiğimiz kısım. İsterseniz önceden oluşturup seçebilir, isterseniz o an oluşturabilirsiniz.

2-) Servisimize isim verdiğimiz kısım.

3-) Servisimizi oluşturacağımız region. Bunu canlı yapılarda kullanırken lokasyon olarak paylaşım yapacağınız kişilerin lokasyonlarına yakın olmalarına dikkat edersiniz.

Ayarlarını yaptıktan sonra servisimizi kurmuş olduk. Şimdi yapılandırma adımlarına geçelim.

Resim-9

1-) Sync Servisimizi oluşturduktan sonra servisimize gidip “Registered servers” kısmına tıklıyoruz. Burada lokalde bulunan File Server’larımızı göreceğiz. Servisi yeni oluşturduğumuz için burası boş gelecektir.

2-) Lokalde bulunan serverlarımızı buraya eşitleyebilmemiz için içlerine Agent kurmamız gerekiyor. Burada linke tıkladığımızda Agent indireceğimiz sayfa açılacaktır. Bu kısmı o yüzden lokalde eşitleyeceğiniz File Server içinden yapmak isteyebilirsiniz.

Resim-10

1-) Linke tıkladığımızda indirme sayfasına geliyoruz. Burada önce Download butonuna basıyoruz.

2-) Burada lokalde bulunan işletim sistemimiz neyse onu seçerek indirmemiz gerekmektedir. Benim test ortamımda bulunan File Server’lar 2016 olduğundan onu seçiyorum. 2012 R2-2016 ve 2019 seçenekleri var.

İndirme işlemlerimiz bittikten sonra sunucularımız içinde Agent’i klasik next next diyerek kuruyoruz.

Resim-11

Lokal sunucularımızda kurulumu bitirdikten sonra şimdi Azure File Sync ile eşleştirmemiz gerekiyor. Bunu da yine tek resimde sizlere göstermeye çalışacağım.

Resim-12

1-) Bu adımda File Sync yapacağımız Azure Portal da bulunan admin hesabı ile oturum açmamız gerekmektedir.

2-) Burada hangi Azure yapısını kullanacağımızı seçiyoruz. Yurt dışında bazı regülasyonlar sebebi ile farklı Azure kaynakları var. US Goverment gibi. Biz klasik Azure Public Cloud kullandığımız için o kısmı seçiyoruz.

3-) Bu kısımda Azure aboneliğini seçtiğimiz kısım, Azure File Sync servisimiz hangi kaynak grubunda ve Sync servisimizi seçtiğimiz kısım.

4-) Son olarak Azure Portal ile konuşabiliyor mu? Network kısmında bir sorun var mı? Bu adımları kontrol edip işlemimizi başarılı bir şekilde tamamlıyoruz.

Agent kurulumu bu kadar. Bundan sonra tekrar Azure Portal kısmına geçiyoruz ve yapılandırmaya devam ediyoruz. Makalenin çok uzamaması ve sizleri sıkmaması için bir sonraki partta kalan kurulum adımlarını yapacağız. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure File Share kurulum, Azure File Share Step by Step installation, File Share vs File Sync, File Sync nedir, File Sync nasıl kurulur? Azure file share nedir, azure file sync, azure file share

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir