System Center Configuration Manager ürünü organizasyon bazında yapılan tüm işlemler için raporlama yapabilmektedir. Bu raporlamayı yaparken arka planda çok güçlü bir raporlama servisi olan SQL Server Reporting Service’i kullanır. Configuration Manager ve SQL reporitng service entegrasyonu sağlandıktan sonra default olarak bir çok hazır rapor da kullanıma sunulmaktadır. Eğer istenirse, organizasyon ihtiyaçları doğrultusunda custom raporlar da oluşturulabilir.
Not: Reporting servisi çalıştıracak olan sunucu site Server olarak mutlaka Configuration Manager yapısına eklenmelidir.
SQL Server Reporting service ile Configuration Manager entegrasyonu sağlandığında;
- Endüstri standartı bir Reporting service entegrasyonu sağlanmış olur.
- Yüksek performans ve availability elde edilir.
- Kullanıcılar her an rapor oluşturabilirler.
- Kullanıcılar çeşitli formatlarda rapor export edebilirler.
- Kullanıcıların belirli raporlara subscribe olması sağlanabilir, böylece belirli raporlar üye olan kullanıcı için otomatik olarak belli zaman aralıklarıyla oluşturulur. Hatta kullanıcı mail yoluyla da raporları alabilir.
- Kullanıcılar mevcut raporlara ek olarak, sql Server report builder aracını kullanarak custom raporlar da oluşturabilirler.
Report Server Gereksinimleri;
- Eğer sql Server olarak SQL Server 2008 kullanıyorsanız, mutlaka service pack 1 yüklenmesi gerekmektedir.
- SQL Server 2008 R2 kullanılıyorsa herhangi bir ek yüklemeye gerek yoktur.
- Performans gereği sql Server Reporting service’inin remote Server üzerine yüklenmesi önerilmektedir.
SQL Reporting service kurulumu yapmadan önce aşağıdaki gereksinimlerin karşılanması gerekmektedir.
- SQL Server Database engine’inin kurulu olması gerekmektedir.
- Sunucu üzerinde daha önceden IIS yüklü ise sorun oluşabilir. Çünkü Sql Reporting service IIS üzerindeki web servislerini kullanmaktadır. Bu sebeple çakışmayı önlemek için report Server web service ve report Manager için özel bir virtual directory oluşturulmalıdır.
- Kurulum sırasında local system account’unun kullanılması önerilmektedir. Configuration Manager kullanıcıların security haklarını konfigüre etmek için Reporting servise ile iletişim kuracaktır. Bu sebeple Configuration Manager için Reporting servise üzerinde herhangibir yetki ataması yapmaya gerek yoktur.
- Reporting servisin kurulması sırasında default konfigürasyonun da yapılması önerilmemektedir. Bu sebeple kurulum sırasında “Install but do not configure the report Server” seçeneği seçilmelidir. Kurulum tamamlandıktan sonra Reporting service point rolu kurulmalıdır.
Bu temel bilgilerin ardından Reporting Servise Point rolünü yapılandırmaya başlayabiliriz. Rolu SCCM üzerinde etkinleştirmeden önce SQL Reporting service üzerinde Reporting Database’inin oluşturulması gerekmektedir. Bu sebeple öncelikle bu Database’i oluşturarak işe başlayalım.
Öncelikle Reporting service kurulu olan site Server üzerinde “Reporting Services Configuration Manager” konsolunu açıyoruz. Burada Database bölümüne geldiğimizde herhangibir Database’in konfigüre edilmediğini görüyoruz. Bu sebeple şekildeki gibi Change Database butonuna tıklıyoruz.
Resim-1
Reporting Server Database Configuration Wizard açıldığında şekildeki gibi Create New Report Server Database seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Resim-2
Ardından Database Server’ını ve Database’e bağlanılırken kullanılacak account’u belirleyip ilerliyoruz. Default halini bırakıp ilerleyebilirsiniz.
Resim-3
Change Database bölümünde Database’e isim veriyoruz. Ve report Server mode’unu belirtiyoruz. Buradada isim dahil tüm ayarları default haliyle bırakıp devam edioruz.
Resim-4
Credential bölümünde report Server’ın report Server Database’i ile iletişim kurarken kullanacağı account ve password’ünü belirliyoruz. Burada da default olarak gelen local system account’unu seçerek devam ediyoruz.
Resim-5
Wizard’ın tamamlanmasının ardından report Server Database’ini aşağıdaki gibi oluşturmuş oluyoruz.
Resim-6
Web Service URL kısmına geliyoruz ve Default halinde herhangibir değişiklik yapmadan apply butonuna basıp konfigürasyonu onaylıyoruz.
Resim-7
Ardından report Manager URL kısmına gelerek default virtual directory konfigürasyonunda herhangibir değişiklik yapmadan apply butonuna basarak konfigürasyonu onaylıyoruz.
Resim-8
Böylece SQL Reporting service üzerindeki gerekli konfigürasyonu tamamlamış oluyoruz. Şimdi Reporting service point rolünü Configuration konsolu üzerinden ekleyerek devam edebiliriz.
Resim-9
Reporting service point rolünü eklemek için SQL Reporting service’in çalıştığı site Server’ı üzerine sağ tıklıyoruz ve “Add Site System Roles” seçeneğini seçiyoruz.
Resim-10
Gelen ekranda değişiklik yapmadan next diyerek devam ediyoruz.
Resim-11
Role selection ekranında “Reporting Services Point” rolünü seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Resim-12
Reporting service point bölümünde ilk olarak site Database Server’ı ve Database’ini seçiyoruz ve verify ediyoruz. Burada bu işlemi yaparak SQL reporitng service’inin raporlama yapacağı Configuration Manager Database’ini doğrulamış oluyoruz. Folder name kısmında ise, Reporting service point üzerinde oluşacak ve raporları barındıracak klasöre isim ataması yapıyoruz. Bu isim default olarak ConfigMgr_<Site code> şeklinde gelmektedir. Ardından Reporting service’in çalışacağı instance’ı ve Reporting service’in Configuration Manager Database’ine bağlanırken kullanacağı account’u belirliyoruz. Tüm bilgileri eksiksiz sağladıktan sonra next butonu ile devam ediyoruz.
Resim-13
Ardından kurulumu şekildeki gibi başarılı şekilde tamamlıyoruz.
Resim-14
Kurulumun ardından monitoring bölümündeki Reporting bölümüne gittiğinizde bir süre raporları göremeyebilirsiniz. Bu süre de Configuration Manager Reporting service bağlanıp, Reporting servce üzerinde bir klasör oluşturacak ve bu klasörede kurulumla gelen default raporları kopyalayacaktır.
Resim-15
Bu klasörü görmek için report Manager URL’ini kullanabilirsiniz. Report Manager URL’ini kullanarak report Server’a bağlandığınızda aşağıdaki gibi raporları barındıracak olan klasörün oluştuğunu görüyoruz.
Resim-16
Bu klasöre tıklayarak içine girdiğimizde şekildeki gibi default raporları barındıran alt klasörlerin oluştuğunu hatta oluşmakta olduğunu görüyoruz.
Resim-17
Bu klasörlerin içerisine gidiğimizde şekildeki gibi raporları görüyoruz.
Resim-18
Raporların belirtilen klasöre kopyalanma işlemi tamamlandığında Rapor klasörlerini ve onların altındaki raporları şekildeki gibi konsol üzerinde de görebiliyoruz.
Resim-19
Reporting service point rolü kurulumu tamamlandıktan sonra, eğer SQL Server’ımız report builder 3.0 kullanıyorsa, custom repor oluşturmak için “Create Report” seçeneğini seçtiğimizde aşağıdaki gibi hata alırız. Bu hatanın nedeni Reporting service için registry’ye yazılan report builder versiyonunun 2.0 olmasıdır. Bu sebeple report builder 3.0 ile custom rapor oluşturabilmek için registry’yi editlememiz gerekmektedir.
Resim-20
Registry bölümünde ilgili değişimi yapmak için, Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\ConfigMgr10\AdminUI\Reporting bölümüne geliyoruz. Ardından buradaki ReportBuilderApplicationManifestName stringinin reportbuilder_2_0_0_0.application olan değerini reportbuilder_3_0_0_0.application olarak değiştiriyoruz.
Resim-21
Ardından Configuration Manager konsolunu “Run as admin” şeklinde çalıştırıyoruz ve Monitoring bölümüne gelerek create report seçeneğini seçiyoruz.
Resim-22
Create Report seçeneğinin seçilmesinin ardından aşağıdaki gibi Report Wizard’ın açıldığını görüyoruz.
Resim-23
Böylece 4. Bölümde SCCM 2012 Reporting service point yapılandırmasını da tamamlamış olduk. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
Microsoft Technet
MOC – Administring SCCM 2012