Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle sitenizi yeni keşfettiğimi ve oldukça faydalı bulduğumu söylemek istiyorum. Sitenizin gelişimi için naçizane bilgimle sizlere yardımcı olmaya çalışabilirim.
Yaklaşık 2 ay önce yeni bir yerde AR-GE ve Sistem Yöneticisi olarak işe başladım. Burası 150 Client lık, Türkiye nin hemen her yerinde bayileri olan ve bu nedenle 56 tane server barındıran bir kuruluş. Daha önceden yapılandırılmış bir düzenleri var ancak geliştirilmesi, daha ilerde gelecek olan yoğunluğu rahat karşılamasına olanak tanıyacaktır. Mevcut durum şu şekilde:
- Exchange ve DC olarak iki adet farklı domain kurulmuş.
- Her departmanın kendisi ve alt kolları için OU lar oluşturulmuş
- Hemen hemen her OU ya Group Policy ler atanmış.
- Kullanıcılar ilgili OU ların altına taşınmış
- Bilgisayar Accountları predefined (Computers) OU 'sunda durmakta.
- Program yüklenmesi işi manual olarak yapılıyor
- Windows yüklenmesi işi daha önceden oluşturulmuş Norton Ghost lar ile yapılıyor
- MS Patch leri WSUS ile yönetiliyor.
Bu durumda kişiler gayet hızlı bir şekilde policy lerden etkileniyor ve bilgisayarları buna paralel olarak hızlı açılıyor. Şu anki düzende bir problem yok ancak ben biraz problem çıkarmak istiyorum Şöyleki;
- Sıfır alınan bir bilgisayarın network e bağlı olarak açıldığında kendisini network den boot edip serverdaki orjinal windows imajını unattend olarak yükleyerek windows 'u kurmasını,
- Mevcut programların kurulumlarını MSI 'a çevirerek server dan assign yada publish etmeyi,
- Bilgisayar logon ekranına geldiğinde Bilgisayar ve kullanıcı bazlı atanan programları server dan kurmasını,
- Bütün bu işlemler tamamlandığında bilgisayarın minimum emek sarfedilerek hazır hale gelmesini,
- AD üzerindeki OU ları ve özellikle GP 'leri toparlayıp GP leri kendileri için açılan OU 'ya security gruplar açarak uygulamayı ve kullanıcıları bu security gruplara ekleyerek GP lerden etkilenmelerini sağlamayı,
- Aynı şekilde açılan security gruplar ile software publish yada assign işlemini kullanıcıları security gruplara ekleyerek uygulamayı, (Böylece bir kullanıcının "Member Of" sekmesine girdiğimde hangi yetkilerden etkileniyor, hangi programları kullanabiliyor olduğunu görebileceğim)
Domainlere dokunmayı düşünmüyorum. Bu şekilde kurulu düzene müdahale etmeyi açıkcası pek sağlıklı bulmuyorum. Ayrıca WSUS için de SMS server 'ım olmadığı için şimdilik yapabilecek bir şeyim yok malesef.
Başımda bu problemler var. yaklaşık 1 aydır bu konuda araştırmalar ve makaleler okuyorum. Demeneler yapıyorum ancak çok fazla yol kat ettiğimi söyleyemem. Bana bu konuda fikir verebilirseniz çok sevinirim.
Değerli önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim