Eseutil ile Exchange Database Onarımı Nasıl Yapılır

Exchange Server Database yedeğini aldınız ve disaster anında geri dönüşünü başarılı şekilde sağladınız. Buraya kadar herşey düzgün gitti. Peki, Database’inizi Mount etmeye çalıştığınızda sizi aşağıdaki resimde bulunana benzeyen bir sürpriz bekliyorsa?


Resim-1

Couldn’t mount the database that you specified. Specified database: “Database Name”; Errorcode: An Active Manager operation failed. Error: The database action failed. Error: An error occurred while trying to select a database copy for possible activation. Error: The database ‘Database Name’ was not mounted because errors occurred either while validating database copies for possible activation, or while attempting to activate another copy. Detailed error(s):

Error: The database action failed. Error: Operation failed with message: MapiExceptionCallFailed: Unable to mount database (hr=0x80004005, ec=-515)

An Active Manager operation failed. Error: Operation failed with message: MapiExceptionCallFailed: Unable to mount database. (hr=0x80004005, ec=-550)

Yedekten döndüğünüz Database inizi Mount etmeden önce, durumunu “Clean Shutdown” a getirmeniz gerekmektedir. Bu işlem için “Eseutil” Aracını kullanabilirsiniz.

Eseutil Kullanımı ile “Soft Recovery”

Yedekten döndüğünüz databasein “dirty shutdown” durumda olup-olmadığı durumunu kontrol etmeniz için eseutil /mh komutunu kullanıyoruz.


Resim-2

Kullanımı :

C:\eseutil /mh “Database in tam yolu”

Komutu çalıştırdığınızda databaseini “dirty shutdown” durumda ise aşağıdaki ekranla karşılaşırsınız.


Resim-3

Ekran çıktısını kontrol ettiğimizde Log Required kısmında eksik olan transaction log u görebiliriz.

İstenilen log dosyası Database içerisinde mevcut aslında. Bu sorunu gidermek için aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.

eseutil /r /l /d

Bu örneğimizde, benim log file imin ön eki “E00” ve database im ve log dosyalarım , Exchange in orjinal lokasyonunda. (Log file öne eki için “C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\v14\Mailbox database adı” klasorunde bulunan 1024kb lık text dosyalarının ilk 3 harf ve rakamına bakınız)


Resim-4

Repair işlemimiz tamamlandıktan sonra, eseutil /mh komutu ile tekrar Database in shut down  durumu kontrol edebiliriz.


Resim-5

Bu durumdan sonra database i sağlıklı bir şekilde Mount edebiliriz.

Bu yöntem Windows Server Backup ile tutarlı bir şekilde çalışıyor. Fakat bazı durumlarda Database ciddi zararlar görebiliyor. Bu durumda bize “Hard Repair” den başka seçenek kalmıyor.

Eseutil Kullanımı ile “Hard Repair”

Hard Repair kullanımı eseutil /p parametresi ile birlikte kullanılıyor ve kullanım amacı çoğunlukla Soft Repair ile düzelmeyen, silinmiş, bozulmuş database I onarmak için kullanılıyor.
Dikkat etmeniz gereken nokta,

a)      Temp dosya oluşacağı için Orjinal database in boyutu kadar Diskinizde boş alan olması.
Not: Eğer Diskiniz üzerinde yeterli boş alanınız yok ise –t parametresi ile başka bir disk veya klasörü TEMP dosyası yaratması için gösterebilirsiniz.


Resim-6

b)      Bozuk öğeler kalıcı olarak silineceği için dikkatli kullanım.

eseutil /p parametresini kullanarak işlemimizi başlatıyoruz.


Resim-7

Resimde görüldüğü üzere, Database üzerindeki bilgilerin kaybolabileceğinden dolayı size bu işlemi gerçekleştirip isteyip, istemediğinize dair bir uyarı getiriyor. “Ok” diyerek işlemi başlatıyoruz.


Resim-8

Bu işlem Database in boyutuna bağlı olarak , saatlerce sürebilir.

işlemimiz tamamlandıktan sonra, eseutil /mh komutu ile tekrar Database in shut down  durumu kontrol edebiliriz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996168(EXCHG.65).aspx

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık